light rain
7°C
20.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОВРЋЕ ЗАПРЖИЛО ИНФЛАЦИЈУ Пад цена у повртњацима није на видику

22.07.2023. 09:44 09:48
Пише:
Фото: Р. Хаџић

Инфлација је у јулу била 13,7 одсто међугодишње, а да није било раста цена поврћа од почетка године, она би била за неких 1,5 процентних поена нижа, изјавио је пре неколико дана заменик генералног директора Сектора за економска истраживања и статистику Народне банке Србије Милан Трајковић, а питање које се намеће свакао је - зашто је поврће запржило инфлацију и како ће се цене даље кретати.

Килограм кромпира, парпике, парадајза и црног лука одавно се продају на пијацама и у маркетима за приближно 200 динара, мада смо ову основну храну током лета плаћали до пре две три године за испод стотину динара.

Високе цене поврћа овога лета гурају инфлацију, премда тога нисмо свесни све док се не види коштање потрошачке корпе и онда схвати да је храна скупа

Купци су посебно изненађени што килограм тиквица кошта око стотину динара а шаргарепа чак 180 динара.Ове две намирнице увек су биле најјефиније у односу на друго поврће .

Уместо да како сезона одмиче цене поврћа иду наниже пошто смо пољопривредно подручје где по?еднако успевају све повртне врсте, оне мирују, са изгледом да буду и више.

И док је купцима поврће скупо, за повртаре и агорноме није. Кажу да има и скупље хране. При томе, истичу да су и трошкови производње знатно већи него ранијих година, али и да су повртари никада као пре изложени ризику у производњи. Зато поврће може да буде још и скупље и да га још и не буде .Разлог за то су све чешће временске непогоде. Једино на тржишту поврће може да појефтини ако се времске прилике врате на перод од пре три четири деценије, када смо имали умерене времске прилике.

Повртар из Мола Золатан Лајко каже за „Дневник” да су сада цене поврћа „пријатељске„ за произвођаче, а заслуга за то су ћуди климе јер поврће страда на пољима без обзира на то где се гаји, на отвореним пољима или у пластеницима., и зато држи добру цену.

- Јаки удари ветра, лед, прекомерне падавине, суша... сада утичу на формирање цене - казао је Лајко. - И раније као и сада се одређивало коштање поврћа напрема трошковима производње и односом понуде и потражње, али сада више него икада узимамо у обзир и времске услове у којима поврће сазрева. Времеске непогодне могу да нанесу ненадокнадиву штету, од које нам треба неколико година да се опоравимо.


Ручак за 500 динара

Професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду др Жарко Илин казао је за „Дневник” да поврће није скупо.

- Килограм купуса је око стотину до 120 динара па за главицу купуса од килограм два треба платити до 250 динара, и ако се уз купус дода и печени кромпир, ето ручка за 500 динара за четворочлану породицу. По тој цени нигде не може да руча цела породица - навео је проф. др Илин.

Истакао је и да хектар кромпира повртаре кошта од 9.000 до 10.000 евра, и да они који се баве кртолом не могу да га сеју на хектар, два, јер се улог враћа тек ако се посеје на десет хектара, а то значи да треба у старту да обезбеде 100.000 евра, док за хектар купуса треба да се спреми од 3.000 до 3.500 евра.

- Само на основи трошкова ова два поврћа се види колико је скупа повртна производња а и трошкови улагања код другог поврћа су приближни сумама новца  па поврће није скупо - казао је др Илин.


Он гаји 18 повртних врста и истиче да је шаргарепа, која је све до пре неколико година коштала 50 динара на пијацама, сада три и по пута скупља. - Биће још и скупља од садашњих 180 динара на пијацама и маркетима ако се у околини Мола, познатом по овом поврћу, настави сушни период. За сада ово поврће издржава високе дневне темературе и недостатак влаге, али неће моћи још дуго, упркос томе што имам систем за заливање - истиче Лајко.

По речима великог произвођача парадајза из Чалме Тихомира Бојанића, средња цена парадајза је и лане и ове године, иста, око 150 динара. - Парадајз неће бити јефтинији већ само скупљи, пошто је на многим њивама лед уништио род - казао је Бојанић. - Имали смо велике штете, а око 300.000 динара треба по јутру да би се посадио и заштитио од болести. Зато не може бити јефтинији, већ, напротив, скупљи.

Подсећамо да је у ово доба лане било јефтиније поврће, додуше не значајније,али се килограм паприке ипак могао купити за стотину динара а краставци коштали испод стотке. И тиквицама је цена била нижа, упола су биле јефтиније него сада, а купус је коштао свега 50 и 60 динара.

З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар