Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POVRĆE ZAPRŽILO INFLACIJU Pad cena u povrtnjacima nije na vidiku

22.07.2023. 09:44 09:48
Piše:
Foto: R. Hadžić

Inflacija je u julu bila 13,7 odsto međugodišnje, a da nije bilo rasta cena povrća od početka godine, ona bi bila za nekih 1,5 procentnih poena niža, izjavio je pre nekoliko dana zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije Milan Trajković, a pitanje koje se nameće svakao je - zašto je povrće zapržilo inflaciju i kako će se cene dalje kretati.

Kilogram krompira, parpike, paradajza i crnog luka odavno se prodaju na pijacama i u marketima za približno 200 dinara, mada smo ovu osnovnu hranu tokom leta plaćali do pre dve tri godine za ispod stotinu dinara.

Visoke cene povrća ovoga leta guraju inflaciju, premda toga nismo svesni sve dok se ne vidi koštanje potrošačke korpe i onda shvati da je hrana skupa

Kupci su posebno iznenađeni što kilogram tikvica košta oko stotinu dinara a šargarepa čak 180 dinara.Ove dve namirnice uvek su bile najjefinije u odnosu na drugo povrće .

Umesto da kako sezona odmiče cene povrća idu naniže pošto smo poljoprivredno područje gde po?ednako uspevaju sve povrtne vrste, one miruju, sa izgledom da budu i više.

I dok je kupcima povrće skupo, za povrtare i agornome nije. Kažu da ima i skuplje hrane. Pri tome, ističu da su i troškovi proizvodnje znatno veći nego ranijih godina, ali i da su povrtari nikada kao pre izloženi riziku u proizvodnji. Zato povrće može da bude još i skuplje i da ga još i ne bude .Razlog za to su sve češće vremenske nepogode. Jedino na tržištu povrće može da pojeftini ako se vremske prilike vrate na perod od pre tri četiri decenije, kada smo imali umerene vremske prilike.

Povrtar iz Mola Zolatan Lajko kaže za „Dnevnik” da su sada cene povrća „prijateljske„ za proizvođače, a zasluga za to su ćudi klime jer povrće strada na poljima bez obzira na to gde se gaji, na otvorenim poljima ili u plastenicima., i zato drži dobru cenu.

- Jaki udari vetra, led, prekomerne padavine, suša... sada utiču na formiranje cene - kazao je Lajko. - I ranije kao i sada se određivalo koštanje povrća naprema troškovima proizvodnje i odnosom ponude i potražnje, ali sada više nego ikada uzimamo u obzir i vremske uslove u kojima povrće sazreva. Vremeske nepogodne mogu da nanesu nenadoknadivu štetu, od koje nam treba nekoliko godina da se oporavimo.


Ručak za 500 dinara

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu dr Žarko Ilin kazao je za „Dnevnik” da povrće nije skupo.

- Kilogram kupusa je oko stotinu do 120 dinara pa za glavicu kupusa od kilogram dva treba platiti do 250 dinara, i ako se uz kupus doda i pečeni krompir, eto ručka za 500 dinara za četvoročlanu porodicu. Po toj ceni nigde ne može da ruča cela porodica - naveo je prof. dr Ilin.

Istakao je i da hektar krompira povrtare košta od 9.000 do 10.000 evra, i da oni koji se bave krtolom ne mogu da ga seju na hektar, dva, jer se ulog vraća tek ako se poseje na deset hektara, a to znači da treba u startu da obezbede 100.000 evra, dok za hektar kupusa treba da se spremi od 3.000 do 3.500 evra.

- Samo na osnovi troškova ova dva povrća se vidi koliko je skupa povrtna proizvodnja a i troškovi ulaganja kod drugog povrća su približni sumama novca  pa povrće nije skupo - kazao je dr Ilin.


On gaji 18 povrtnih vrsta i ističe da je šargarepa, koja je sve do pre nekoliko godina koštala 50 dinara na pijacama, sada tri i po puta skuplja. - Biće još i skuplja od sadašnjih 180 dinara na pijacama i marketima ako se u okolini Mola, poznatom po ovom povrću, nastavi sušni period. Za sada ovo povrće izdržava visoke dnevne temerature i nedostatak vlage, ali neće moći još dugo, uprkos tome što imam sistem za zalivanje - ističe Lajko.

Po rečima velikog proizvođača paradajza iz Čalme Tihomira Bojanića, srednja cena paradajza je i lane i ove godine, ista, oko 150 dinara. - Paradajz neće biti jeftiniji već samo skuplji, pošto je na mnogim njivama led uništio rod - kazao je Bojanić. - Imali smo velike štete, a oko 300.000 dinara treba po jutru da bi se posadio i zaštitio od bolesti. Zato ne može biti jeftiniji, već, naprotiv, skuplji.

Podsećamo da je u ovo doba lane bilo jeftinije povrće, doduše ne značajnije,ali se kilogram paprike ipak mogao kupiti za stotinu dinara a krastavci koštali ispod stotke. I tikvicama je cena bila niža, upola su bile jeftinije nego sada, a kupus je koštao svega 50 i 60 dinara.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar