few clouds
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

окоТВоко: Шизилиште

15.07.2023. 13:10 13:15
Пише:
Извор: Ф. Бакић

Ово је први Егзит који је отворен из свемира. „Ово је земља за нас, ово је земља за сву нашу децу, погледај ме очима детета”...на сцени је наступио дечији хор Вокал Кидс из Панчева.

Исписници моје генерације су написали „некад смо извештавали са Егзита а сада смо ставили чепиће за уши јер се остарило и уморило од лоших вести. Са овог фестивала треба да извештавају млађи - они који су расли уз поменути фестивал који је увек значио слободу, излаз и афирмацију овог града. Сања Игњатовић Екер, дописница из Новог Сада, укључила се у јутарњи програм Нове телевизије „Пробуди се” у 7.20 часова а један посетилац ју је убацио у своју кореографију. Сцена за Тикток и за историју. По томе ћемо памтити овогодишњу манифестацију. И док су се други репортери јављали са фестивала у Бања Луци уз поруку да је новосадски извештавати са овог фестивала, у Новом Саду је трајао Егзит. Требало је отићи и тамо, у Републику Српску која је бранила част летњих фестивала и имала велике звезде на окупу. Бања Лука јако подсећа на Нови Сад. То је град излазака, лепог провода и хедонизма. И немојте заборавити чувене ћевапе код Мује ако идете у тај предиван град. То је град у коме се улаже у културу.

Али, десио се и још један феномен. Експериментално је кренула ТВ Информер и преносили су одмах свој уреднички колегијум. Кија Коцкар је прешла на поменуту телевизију. Драган Ј. Вучићевић је потом отишао код Јоване Јеремић и рекао да не воли да се чвари на мору и да се осећа као јаје на око. И да не воли да се кисели у морској води, нити да се брчка, нити да се по мору шврћка. Рекао је и да је главна тема на његовом колегијуму била та што сви воле да иду у августу на мору и да нема ко да ради. А да радити мора и летњим месецима. Јована га је мало бело гледала мада је знала да ће рејтинг да буде одличан са оно мало публике што је остало испред малих екрана јер сви су из Београда и Новог Сада побегли на море. Како јавља РТС, никад веће гужве на новим друмовима. Никад већа скупоћа, а никад више путника на цестама, јављају ХРТ и Нова хрватска телевизија. Све је три пута скупље а гужве никад веће. Од чега ли беже сви ти људи и зашто сви баш у јулу на мору виде спасење?

Вероватно беже сви од стравичних вести које се виде на нашим телевизијама. Убијена је Тиктокерка Ноа Миливојев на тако свиреп и окрутан начин да то није виђено ни у најгорим хорор филмовима. Психијатри су тумачили да је то нормално стање када је у питању ментално лудило. Али млади колега Стефан Михајловски, комуниколог, иначе вршњак емисије „Таблоид” замолио је колеге да не трче за кликовима и да нас поштеде сваког детаља овако свирепог убиства, да се држе етике и да се сете породице трагично настрадале трансродне особе. Младић у црном је у тренутку док није било полиције на Тргу кнеза Михајла шутирао постављено цвеће и поцепао заставу у дугиним бојама. Једно насиље није зауставило друго насиље. Очигледно да форсирање те тематике у медијима неке иритира.

Нема оправдања зашто више код нас не постоји реч алтруизам и саосећање. Зашто се заставе не поштују, цепају, пале и постављју како коме и где одговара? Можда је ипак најбоље побећи на море из овакве шизаоне.

И онда неки штеде целу годину да би себи приуштили годишњи одмор, а онда их дочекају проблеми на путовању са превозом. Ретко ће се наћи помоћ на путу и још ређе ће се медији потрудити да помогну, то је већ доказ какви смо постали. И онда се неко пита што је отишао толики народ на море. Отишао је да бар на минут погаси ТВ, портале и да заборави на све. Има ли Егзита? Има ли излаза из једне овакве грозне године у којој смо чули тако страшне ствари. Ово је година која директно води у депресију. Гужва на границама је спасење. Да мало искључимо мозак и деконтаминирамо тело и душу. Уморни смо од трке за кликом и рејтингом по сваку цену. На плажи се чита нека паметна књига, слуша нека добра музика, долазе неки пристојни људи и зато је толика бежанија од наше свакодневице. Нико не иде на море да ризикује рак коже, него сви иду да се мало ментално предахне од овог медијског шизилишта. Треба наћи неки Егзит из ове стравичне 2023. године.

Александар Филиповић

Аутор:
Пошаљите коментар
окоТВоко: Од извора два медијска путића

окоТВоко: Од извора два медијска путића

07.07.2023. 11:27 13:41
окоТВоко: ТВ СПЕКТАКЛ МЕЛОДИЈЕ ЈАДРАНА

окоТВоко: ТВ СПЕКТАКЛ МЕЛОДИЈЕ ЈАДРАНА

01.07.2023. 16:30 16:45
окоТВоко Инстаграм као наследник телевизора

окоТВоко Инстаграм као наследник телевизора

24.06.2023. 16:20 16:22