clear sky
10°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРВА СЛИКОВНИЦА О БЕЗБЕДНОМ ПЛИВАЊУ: Књига за децу о правилима понашања на отвореним водама

10.06.2023. 17:01 17:05
Пише:
Фото: Privatna arhiva

По први пут у историји пливања у Србији, издата је едукативна сликовница за децу о безбедном пливању на отвореним водама: рекама, језерима, мору. Сликовница „Јаков и Петра безбедно пливају“ је на неки начин превенција од нежељених повреда које се дешавају приликом купања и пливања на отвореним водама и то код најмлађе деце само зато што се не придржавају основних безбедносних правила понашања у води и крај ње.

- Ова сликовница је важна зато што свака превенција, едукација родитеља, деце, читаве фамилије о безбедности у води и око воде потенцијално може спасити некоме живот. Окружење детета без обзира да ли је у школској клупи или на базену у води и око ње, мења се свакодневно. То значи да је потребно да се и наш начин преношења знања безбедног пливања, о правилима понашања у и око воде, свакодневно прилагођава деци. Деци треба да будемо подршка, како на сувом тако и у води, али пре свега да их мотивишемо да буду „писмени“ када пожеле да се безбедно играју на највећем игралишту на свету – води - објашњава Владимир Анушић, аутор ове и још пет сликовница о пливању и оснивач концепта пливање кроз игру Swimming Дад.

Главни ликови у сликовници су деца Владимира Анушића, брат и сестра, Јаков и Петра, који од рођења безбедно пливају уз свог оца. Јаков и Петра кроз сликовницу дају деци одговоре: Која су основна правила безбедног купања и пливања? Које су основне спасилачке вештине? Да ли су деца спасиоци? Како помоћи другару који је у води у невољи? Да ли је безбедно да се гњура у мутној води, а да ли је пожељно пливање када је невреме? Колико су мишићи, шлауф, гумена лопта, душек безбедни за пливање? Сликовница нуди решење за лакше упознавање деце са потенцијално опасним ситуацијама крај воде, усвајањем правила понашања и концептом безбедности, без напуштања зоне сигурности.


Кућни ред на отвореним водама

Ако је неко дете научило да плива у базену, да ли га треба посебно припремити за пливање у мору или, рецимо, реци као што је Дунав?

- Да, апсолутно. Многа деца која су само пливала у базену, у почетку је тешко да се навикну на реку, језеро, море, њихову ширину и дубину. Пливање у мору за децу која само пливају у базену је господин „странац“. То је и за очекивати. Деца се боје непознатог, а камоли када угледају водено пространство испред себе са таласима – море. Базен у коме деца пливају је исти сваки дан, док се море из секунде у секунду мења. Пливање у мору је изазовније и то не само за почетнике већ и за пливаче. Знатно је „захтевније“ и физички и психички. Деца која су рибице у базену, када оду на море имају грч од великог плаветнила, дубине. Боје се таласа. Ништа страшно. То су све фазе, које се као и у одрастању мењају из године у годину. То наравно не значи да треба да одустанете. Већ напротив, покажите својим примером деци како може да се ужива и у мору, језеру, реци. На нама родитељима није да будемо њихове сенке и да их уходимо шта раде и како се понашају у и око воде. На родитељима, као и свима који су у њиховом окружењу је да са њима причају о ситуацијама које су реалне – да их едукују. А на нама, стручњацима за пливање, је да их учимо како да буду безбедна око, на и у води.


- Сликовница је креирана  да на занимљив, забаван начин упозна, подсети децу, али и родитеље о правилима понашања, јер свако купалиште може бити и најопасније уколико купачи не поштују његов „кућни ред“, истиче Владимир Анушић.

Управо стога освајач медаља са светских и европских пливачких првенстава, четвороструки олимпијац Србије, Чаба Силађи, каже да би волео да види на нивоу целе земље нешто слично да је истакнуто на свим јавним купалиштима јер је уверен да би у великој мери то утицало на свест родитеља да децу од малих ногу науче како безбедно да уживају у чарима воде. Он је оценио да је једна оваква сликовница од есенцијалног значаја како за децу тако и за њихове родитеље, како би сви они на једноставан и занимљив начин научили основна правила неопходна за безбедан боравак поред воде.

Удружење спасилаца на води Србије (УСВС) такође сматра да је сликовница сјајан начин да се деци на један занимљив начин приближи ова тема која је веома важна. „Надамо се да ће сликовница доћи у руке родитеља, јер апсолутно свако треба да је има и упозна своје дете са њом! У УСВС кажемо: „Мера превенције пре интервенције! Научите своје дете да буде безбедно и да чува себе и све око себе”, кажу из Удружења спасилаца на води Србије.

С. Милановић

 

Аутор:
Пошаљите коментар