overcast clouds
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Весић: Без развоја грађевинарства нема раста БДП-а

20.02.2023. 21:16 21:17
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је вечерас да без развоја грађевинарства, бржег издавања грађевинских дозвола и без више инвестиција у грађевинарство Србија не може да има раст БДП какав очекујемо.

"Грађевинарство чини шест одсто БДП Србије. Ми смо ове године у буџету Републике Србије обезбедили 3,6 милијарди евра за улагања у инфраструктуру. Зато је важно да сви дамо свој максимум и да надокнадимо заостатак од прошле године", рекао је Весић за Танјуг.

Он је додао да је суштина Измена и допуна Закона о планирању и изградњи, за који је данас је завршена јавна расправа у више градова, да се скрате процедуре, да буду брже и транспарентније и да се брже добијају грађевинске дозволе.

Министар истиче да је упаљен је црвени аларм због пада броја издатих грађевинских дозвола, али додаје да се пад грађевинарства догађа у већини земаља у Европи, осим у две земље, и да је то последица економске кризе.           

   "Постоји више разлога због којих се мање инвестира, а први је сам рат у Украјини, пораст цена, пораст цена кредита јер их грађани сада теже да добијају. Ту су и наши субјективни разлози као што је неорганизованост, слабије издавање грађевинских дозвола, дуже чекање него што је дозвољено и када то саберете добијете пад у грађевинарству", конставао је Весић.

Додаје да "ми не можемо да утичемо на оно што се дешава у свету али можемо да променимо оно што је до нас" и да је то је основни разлог због којег се доносе Измене и допуне Закона о планирању и изградњи.   

  У наредних десетак дана, најавио је, биће обављени разговори са стручним организацијама, Привредном комором, Америчком привредом комором, Саветом страних инвеститора, Саветом зелене градње и многим другима који су важни за привредни развој. 

Каже да је један од циљева Измена закона да се ослободе скривени ресурси који се до сада нису користили.

"То значи да ће бити омогућена конверзија без накнаде. Тај закон је донет пре 13 година и за то време Србија је зарадила  31 милион евра, што значи 2,3 милиона евра годишње. То је мизерна зарада у односу на оно што је изгубљено кроз порез на имовину, ангажовање компанија и оно што је могло да се изгради на тим локацијама. Уставни суд је дозволио да се укине тај закон, тако да је Србија једина земља у транзицији која има такав накарадни закон", наводи Весић.

Он каже да ће измене Закона о планирању и изградњи   омогућити да се активира 5.000 локација на којима може да се изгради 15 милиона квадрата, а на њима је могуће ангажовати велики број радника, обезбедити велики новац за локалне самоуправе кроз накнаде за доприносе за грађевинко земљиште и порез, а кроз промет некретнина за државу.

"На тај начин можемо чак и смањити цену стамбеног простора, јер ће се појавити више станова на тржишту", сматра министар. 

Најављује да ће за инвеститоре бити уведена нова правила којих ће морати да се придржавају.

"Убудуће ће пре пријемних радова инвеститор морати да да гаранције локалној самоуправи за евентуалну штету коју би могао да нанесе трећем лицу. Ако се деси нека несрећа, као што је била у Видовданској, знаће се да ће се од тог осигурања наплатити штета, што до сада није било могуће", поручује Весић.

Наводи да и да ће пре добијање употребне дозволе, компаније морати да предају доказ о кретању грађевинског отпада, чиме ће се спречити појава грађевинских депонија, а компаније које граде, мораће пре добијања грађевинске дозволе да ураде снимак стања околних улица и да дају гаранцију да ће вратити све локалне улице у пређашње стање. 

"То ће довести до веће сигурности људи, јер ако градите, значи да зарађујете и немате права да погоршавате стандард и комфор људи који ту живе. То је стандард који  постоји свуда у свету и нема разлога да не постоји у Србији", наглашава Весић.

На питање да ли ће бити појачане контроле градње, с обзиром на негативан пример шта се због лоше градње десило у Турској приликом земљотреса, Весић је одговорио да је то  питање за грађевинске инспекције, али да се разматра увођење строжих прописа.

"Разматрамо да у Измене закона уведемо појачане сеизмолошке прописе, да се уведу енергетски пасоши, јер људи морају да знају колико ће плаћати струју, грејање. То су све европски стандарди. Уводимо Зелене сертификате за све јавне зграде и све објекте од преко 10.000 квадрата. Зелена градња која значи да се гради еколошким материјалима који не загађује животну средину", поручио је Весић.

Аутор:
Пошаљите коментар