clear sky
16°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Стрип авантура: О златном добу сурових карипских пирата

08.05.2022. 16:05 16:08
Пише:
Извор: Iluistracija

НОВИ САД: У за проверене стрипољубце већ незаобилазној, библиотеци “Стари континент”, “Чаробне књиге” управо је, појавом првог тома, започето репрезентативно, целовито и хронолошко објављивање још једног, на овим просторима легендарног, серијала; реч је стрипу “Риђобради” потеклог из пера Жана-Мишела Шарлијеа (1924-1989) и четкице Виктора Ибинона (1924-1979).

Овај је двојац цртача (обојица су најпре били цртачи стрипова), сценариста и заљубљеника у стрип као и историју, након низа самосталних пројеката, ујединио снаге у стрипу о пиратима, теми тако драгој дечацима али и остатку младе и старе популације широм света. Приповести о једрењацима на топлим морима Кариба, баснословним богатствима, поморским биткама, храбрости и суровости, слободи отетој од краљева и великаша, разузданости у врелим ноћима пуним рума, на пешчаним плажама, испод палми, неодољиво су мамиле и дражиле публику да чита петпарачке романе, гледа филмове и чита стрипове.

Шарлије и Ибинон су, пре “Риђобрадог”, након темељног истраживања направили илустровану биографију гусара Роберта Сиркуфа, објављену у три тома између 1949. и 1952. године. Када су се, пар година касније, удружили са великанима какви су Госини, Жоли, Клото и Ебрар, како би основали стрип недељник “Пилот”, који ће постати један од стубова франкобелгијског стрипа, Шарлије је решио да у недељник убаци и гусарску причу; пошто је имао довољно материјала о тој епохи осмислио је причу о храбром и суровом пирату Риђобрадом. Много већи проблем од приче био је да убеди Ибинона да се прихвате цртања стрипа. Ипак, 29. октобра 1959. у првом броју “Пилота” започела је епизода “Демон с Кариба”, која се, на укупно 62 табле, оконча у броју 40 да би већ у броју 42 стартовала нова епизода “Краљ седам мора” која ће се завршити у броју 90. Ибинон је пре изненадне смрти комплетно нацртао 18 епизода “Риђобрадог”, а недовршене епизоде је доцртао Жиже; Шарлије је наставио да смишља авантуре Риђобрадог и његове посаде, сарађујући са другим цртачима, до 24. епизоде, “Побуњеници са Јамајке”, након које је престао да ради, а две године касније је преминуо.

Серијал је наставио да излази до 2006. када је издавач “Дарго” објавио његов завршетак (мада је Марк Бургне, последњи цртач устврдио да ће се можда, у будућности, вратити овом стрипу).

Серијал је био веома популаран у Француској, Белгији и Холандији (у стрипу “Астерикс” Гали мало-мало срећу пиратску посаду која је “пљунута” она из “Риђобрадог”); на просторима бивше Југославије стрип је објављиван у низу издања почев од “Панораме”, “Стрипотеке”, “Екс алманаха” до “Гиганта” и “Супера”.

Епопеја започиње 1715. усред карипских мора, када шпански галеон кога је олуја одвојила од конвоја, напада брод “Црни соко” коме је капетан Риђобради, Демон с Кариба “(…) најокрутнији и најозлоглашенији пират који је икада пловио океаном (…) страх и трепет седам мора!”

Он не признаје предају и још никога није поштедео! Тако и бива. У немилосрдној борби гину и млади супружници Монфор али њиховог сина Тијерија, који се није уплашио страшног Риђобрадог већ му се насмејао, пират не убија већ усваја и даје му име Ерик. Следи низ авантура, морских битака, потера и лукавих и домишљатих бекстава из безизлазних ситуација, враћања у тајно скровиште на једном острва у карипском архипелагу. Ерик одраста под патронатом Троногог, гусара са дрвеном ногом који га подучава, и црног yina, бившег роба Бабе. Када Риђобради и Троноги више немају чему да науче Ерика, капетан одлучије да отме неколико учитеља који ће даље образовати наследника његовог богатства. Након таквог неформалног и неуобичајеног образовања, праћеног пиратским походима, Риђобради шаље сина у Лондон да се, са кривотвореним документима, упише на краљевску поморску академију. Ерику је, пак, пиратски живот мучан и нема намеру да се врати оцу. Ипак, кад сазна да Риђобради, у тамници-броду укотвљеном на Темзи, чека своје смакнуће, он смишља план да га ослободи. Упркос успеху, Ерик напушта оца да би, у епизоди “Краљ седам мора”, храброшћу и домишљатошћу, успео да нађе своје место у свету и положио капетански испит. Тада поново среће Риђобрадог који му открива истину о његовом пореклу и богатству које му припада. Ерик са Троногим и Бабом одлази да оствари своја права…

Шарлије обилато користи своја знања како би створио уверљиву причу, неретко користи историјске чињенице из живота разних пирата и гусара мада, с друге стране, не открива да ли је Рођобради стварна личност (асоцијација на легендарног Едварда Тича - Црнобрадог се сама намеће али има и других “кандидата”, од Хенрија Моргана до турског гусара Хизира Барбаросе).

Илија Бакић

Аутор:
Пошаљите коментар
Стрип авантура: Одлазак према залазећем сунцу

Стрип авантура: Одлазак према залазећем сунцу

23.01.2022. 11:43 11:46