broken clouds
11°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Протест због хапшења Јовановића у Подгорици

30.06.2021. 21:33 00:00
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

ПОДГОРИЦА/КОСОВСКА МИТРОВИЦА:  У Подгорици је вечерас одржан протест групе грађана због одређивања притвора Подгоричанину Ристу Јовановићу, кога је косовска полиција ухапсила на Видовдан, 28. јуна, на Газиместану.

Протест је почео испред зграде црногорске Владе а окупљени су поручили да ће чекати сат времена да им се неко обрати, па да ће, уколико се то не деси, блокирати мост Блажа Јовановића, преноси ЦдМ.



Грађани су потом изашли на мост и блокирали саобраћај, али је убрзо интервенисала полиција и замолила их да се склоне са улице.



У објави, која је кружила друштвеним мрежама, грађани су позвани да изађу вечерас и пруже подршку, како су навели, невино осуђеном момку и његовој породици.



Окупљени су скандирали “Ој, Косово, Косово”, “Слобода за Риста” и “Црна Гора и Србија, то је једна фамилија”.



Јовановић ће бити 30 дана у притвору у северном делу Косовске Митровице због оптужбе за кривично дело “изазивање националне и верске мржње и нетрпељивости” и има право жалбе на ту одлуку.



Бранилац Јовановића, адвокат Јована Филиповић, рекла је да очекује да ће Апелациони суд уважити жалбу и укинути меру притвора и да ће се он у даљем току суђења бранити са слободе.



Јовановић је приведен пошто је протестовао јер је косовска полиција тражила од једне монахиње да отвори торбу да би је прегледали.

То је показатељ да је ово отуђена, ненародна влада, која је окренула леђа народу који је победио 30. августа. (Премијер Здравко) Кривокапић и његов министар Радуловић зато жестоко бране политику бившег монтенегринског режима, што је признао и сам Радуловић, наводе из ДФ-а, иначе чланице владајуће црногорксе коалиције.

ДФ: Срамна реакција Владе Црне Горе 

Демокрарски фронт (ДФ) оценио је као срамно понашање Владе Црне Горе поводом привођења црногорског држављанина Риста Јовановића на Косову и Метохији, а посебно министра спољних послова Ђорђа Радуловића, пренела је РТЦГ.


Ристи Јовановићу одређен притвор од 30 дана



Подгоричанину Ристи Јовановићу, кога је Косовска полиција ухапсила на Видовдан, 28. јуна, на Газиместану, одређена је мера од 30 дана притвора.



Јовановић ће, како је одредила судија, у притвору бити у Северној Митровици, преноси "Косово онлајн".



Јовановић, који је пред Основним судом у Приштини оптужен за кривично дело "изазивање националне и верске мржње и нетрпељивости", има право жалбе на ту одлуку.



Бранилац Јовановића, адвокат Јована Филиповић, рекла је да очекује да ће Апелациони суд уважити жалбу и укинути меру притвора и да ће се Јовановић у даљем току суђења бранити са слободе.



На почетку данашњег рочишта судија је прочитала оптужницу којом се Јовановић терети за поменуто дело, након чега се он изјаснио да није крив и да није дошао на Косово да провоцира и шири мржњу.



Тужилац је затражио судски притвор због опасности од бекства и навео да је казна, према важећим законима на Косову, за оваква дела до 5 година затвора.



Адвокат Филиповић затражила је да се њен клијент брани са слободе и указала на неоснованост тврдњи да је Јовановић јавно угрозио безбедност грађана Косова.



Суђењу је присуствовао и отправник послова у амбасади Црне Горе на Косову Мирсад Бибовић.






Срамно је, истакли су, да из Владе Црне Горе нема једне речи осуде понашања косовских власти у односу према Ристу Јовановићу.

Права Црна Гора осуђује хапшење

Хапшење и одређивање притвора црногорском држављанину у Приштини невиђени је атак на елементарна људска права на територији Европе, атак на слободу мишљења, слободу изражавања и слободу кретања, оценио је председник чланице црногорске владајуће коалиције Праве Црне Горе Марко Милачић.



Та странка оцењује да је неоснована оптужба Јовановића због наводног кривичног дела “изазивање националне и верске мржње и нетрпељивости”, већ је, управо супротно, његово хапшење демонстрација верске мржње и нетрпељивости.



Уколико жалба Јовановићевог адвоката буде одбијена и тиме погажена људска права црногорског грађанина, Права Црна Гора иницираће састанак представника парламентарне већине како би хитно направили план даљег деловања у циљу заштите нашег грађанина и достојанства државе Црне Горе, истакао је Милачић.



Кнежевић: Ако изостане реакција,следи протест

Један од лидера Демократског фронта и посланик у Скупштини Црне Горе Милан Кнежевић упозорио је да ће његова партија протестовати испред амбасаде тзв. Косова у Подгорици, ако изостане институционална реакција премијера Здравка Кривокапића због одређивања притвора Подгоричанину РИсту Јовановићу.



Кнежевић је за Косово онлајн рекао да "криминална одлука тзв. косовских правосудних органа" најбоље осликава "погубност спољнополитичких потеза владе Здравка Кривокапића".



То је влада која је неспособна и нема снаге и воље да се одупре репресији која се спроводи над црногорским држављанином Ристом Јовановићем. Очекујем институционалну реакцију Здравка Кривокапића, а уколико она изостане, ми смо вец најавили протесте испред тзв. амбасаде тзв. Косова, поручио је Кнежевић.

Аутор:
Пошаљите коментар
МСП: Амбасада ЦГ у Приштини обезбедиће правну помоћ Подгоричанину

МСП: Амбасада ЦГ у Приштини обезбедиће правну помоћ Подгоричанину

28.06.2021. 23:12 23:18
Саслушан Подгоричанин ухапшен на Газиместану

Саслушан Подгоричанин ухапшен на Газиместану

29.06.2021. 19:44 19:47