Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Protest zbog hapšenja Jovanovića u Podgorici

30.06.2021. 21:33 00:00
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

PODGORICA/KOSOVSKA MITROVICA:  U Podgorici je večeras održan protest grupe građana zbog određivanja pritvora Podgoričaninu Ristu Jovanoviću, koga je kosovska policija uhapsila na Vidovdan, 28. juna, na Gazimestanu.

Protest je počeo ispred zgrade crnogorske Vlade a okupljeni su poručili da će čekati sat vremena da im se neko obrati, pa da će, ukoliko se to ne desi, blokirati most Blaža Jovanovića, prenosi CdM.



Građani su potom izašli na most i blokirali saobraćaj, ali je ubrzo intervenisala policija i zamolila ih da se sklone sa ulice.



U objavi, koja je kružila društvenim mrežama, građani su pozvani da izađu večeras i pruže podršku, kako su naveli, nevino osuđenom momku i njegovoj porodici.



Okupljeni su skandirali “Oj, Kosovo, Kosovo”, “Sloboda za Rista” i “Crna Gora i Srbija, to je jedna familija”.



Jovanović će biti 30 dana u pritvoru u severnom delu Kosovske Mitrovice zbog optužbe za krivično delo “izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti” i ima pravo žalbe na tu odluku.



Branilac Jovanovića, advokat Jovana Filipović, rekla je da očekuje da će Apelacioni sud uvažiti žalbu i ukinuti meru pritvora i da će se on u daljem toku suđenja braniti sa slobode.



Jovanović je priveden pošto je protestovao jer je kosovska policija tražila od jedne monahinje da otvori torbu da bi je pregledali.

To je pokazatelj da je ovo otuđena, nenarodna vlada, koja je okrenula leđa narodu koji je pobedio 30. avgusta. (Premijer Zdravko) Krivokapić i njegov ministar Radulović zato žestoko brane politiku bivšeg montenegrinskog režima, što je priznao i sam Radulović, navode iz DF-a, inače članice vladajuće crnogorkse koalicije.

DF: Sramna reakcija Vlade Crne Gore 

Demokrarski front (DF) ocenio je kao sramno ponašanje Vlade Crne Gore povodom privođenja crnogorskog državljanina Rista Jovanovića na Kosovu i Metohiji, a posebno ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića, prenela je RTCG.


Risti Jovanoviću određen pritvor od 30 dana



Podgoričaninu Risti Jovanoviću, koga je Kosovska policija uhapsila na Vidovdan, 28. juna, na Gazimestanu, određena je mera od 30 dana pritvora.



Jovanović će, kako je odredila sudija, u pritvoru biti u Severnoj Mitrovici, prenosi "Kosovo onlajn".



Jovanović, koji je pred Osnovnim sudom u Prištini optužen za krivično delo "izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti", ima pravo žalbe na tu odluku.



Branilac Jovanovića, advokat Jovana Filipović, rekla je da očekuje da će Apelacioni sud uvažiti žalbu i ukinuti meru pritvora i da će se Jovanović u daljem toku suđenja braniti sa slobode.



Na početku današnjeg ročišta sudija je pročitala optužnicu kojom se Jovanović tereti za pomenuto delo, nakon čega se on izjasnio da nije kriv i da nije došao na Kosovo da provocira i širi mržnju.



Tužilac je zatražio sudski pritvor zbog opasnosti od bekstva i naveo da je kazna, prema važećim zakonima na Kosovu, za ovakva dela do 5 godina zatvora.



Advokat Filipović zatražila je da se njen klijent brani sa slobode i ukazala na neosnovanost tvrdnji da je Jovanović javno ugrozio bezbednost građana Kosova.



Suđenju je prisustvovao i otpravnik poslova u ambasadi Crne Gore na Kosovu Mirsad Bibović.






Sramno je, istakli su, da iz Vlade Crne Gore nema jedne reči osude ponašanja kosovskih vlasti u odnosu prema Ristu Jovanoviću.

Prava Crna Gora osuđuje hapšenje

Hapšenje i određivanje pritvora crnogorskom državljaninu u Prištini neviđeni je atak na elementarna ljudska prava na teritoriji Evrope, atak na slobodu mišljenja, slobodu izražavanja i slobodu kretanja, ocenio je predsednik članice crnogorske vladajuće koalicije Prave Crne Gore Marko Milačić.



Ta stranka ocenjuje da je neosnovana optužba Jovanovića zbog navodnog krivičnog dela “izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti”, već je, upravo suprotno, njegovo hapšenje demonstracija verske mržnje i netrpeljivosti.



Ukoliko žalba Jovanovićevog advokata bude odbijena i time pogažena ljudska prava crnogorskog građanina, Prava Crna Gora iniciraće sastanak predstavnika parlamentarne većine kako bi hitno napravili plan daljeg delovanja u cilju zaštite našeg građanina i dostojanstva države Crne Gore, istakao je Milačić.



Knežević: Ako izostane reakcija,sledi protest

Jedan od lidera Demokratskog fronta i poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević upozorio je da će njegova partija protestovati ispred ambasade tzv. Kosova u Podgorici, ako izostane institucionalna reakcija premijera Zdravka Krivokapića zbog određivanja pritvora Podgoričaninu RIstu Jovanoviću.



Knežević je za Kosovo onlajn rekao da "kriminalna odluka tzv. kosovskih pravosudnih organa" najbolje oslikava "pogubnost spoljnopolitičkih poteza vlade Zdravka Krivokapića".



To je vlada koja je nesposobna i nema snage i volje da se odupre represiji koja se sprovodi nad crnogorskim državljaninom Ristom Jovanovićem. Očekujem institucionalnu reakciju Zdravka Krivokapića, a ukoliko ona izostane, mi smo vec najavili proteste ispred tzv. ambasade tzv. Kosova, poručio je Knežević.

Autor:
Pošaljite komentar
MSP: Ambasada CG u Prištini obezbediće pravnu pomoć Podgoričaninu

MSP: Ambasada CG u Prištini obezbediće pravnu pomoć Podgoričaninu

28.06.2021. 23:12 23:18
Saslušan Podgoričanin uhapšen na Gazimestanu

Saslušan Podgoričanin uhapšen na Gazimestanu

29.06.2021. 19:44 19:47