scattered clouds
12°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Стабилност се не гради понижавањем Србије

01.04.2021. 12:18 13:08
Пише:
Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

ЧАЧАК: Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да не види како би признање тзв. Косова довело до стабилизације у региону.

"Ако неко мисли да ће се стабилност западног Балкана градити тако да Срби буду понижени то неће бити могуће",поручио је Вучић замољен да прокоментарише поруке западних званичника да Србија треба да призна тзв. независно Косово ради просперитета западног Балкана, а на уштрб Србије.

То је одговор, истакао је, који ћу увек понудити.

О КБС: Ако буде постојала опасност за српски народ....

Александар Вучић оценио је данас да најављено формирање базе Косовских безбедносних снага (КБС) у Јужној Митровици и учешће у војној вежби НАТО, нике ни први ни последњи покушај албанске стране да покаже како су они ти који могу да чине шта хоће.

„Верујем да ће се сачувати мир и стабилност на Косову и Метохији. Ово није ни први ни последњи покушај албанске стране да покаже како су они ти који могу да чине шта хоће, без превише одговорности. Ако буде постојала озбиљнија опасност или угроженост за српски народ... Не морам да наставим. Знају Срби са Косова и Метохије све“, поручио је он.

Видеће се ускоро ко се понашао правно и ко противправно

Уверен сам да ће грађани наредних дана и недеља имати могућност да виде ко се понашао правно а ко противправно, истакао је данас председник Србије у вези писања појединих медија да министар Небојша Стефановић и Дијана Хркаловић нису згрешили ништа у вези афере прислушкивања.

Вучић је, упитан да прокоментарише наводе у медијима који сада бране Хркаловић и Стефановића у вези прислушкивања, а нападају њега, рекао да су ти медији бранили и Беливука и многе друге гворећи да нема доказа.

„Гледаћете и видећете ускоро све и све ће бити јасно. Ја сам за то да надлежни органи раде свој посао. Све остало ће људи моћи сами да виде ко се понашао правно и ко противправно“, нагласио је он.

Вучић је позвао грађане да сами оцене у данима и недељама пре нама.

Надамо се, у првом кварталу пад БДП само 0,5 одсто

Александар Вучић изјавио је данас да очекује да ће Србија у првом кварталу ове године имати пад БДП-а од само 0,5 одсто, иако је предвиђен пад од 1,3 одсто.

"Надамо се да можемо да имамо минус 0,5 одсто. Подсећам да смо прошле године имали убедљиво најбољи резултат у првом кврталу (са којим се пореди први квартал ове године)", навео је Вучић одговарајући на питања новинара.

Каже да је циљ да се оствари у 2021. години раст БДП од шест одсто и да оцекује да ће други и квартал по расту БДП-а бити много бољи него prеthodnе године.

"Зато морамо да дижемо грађевинску индустрију и стопу раста, а то значи и веће плате и пензије", казао је Вучић.

Навео је да је у Србији сада 2,7 одсто више запослених, којих сада има укупно 2,24 милиона у Србији, као и да сада има за 400.000 запослених више него пре десет година.

Не пада ми напамет да критикујем Кину да би се додворавао

Александар Вучић изјавио је данас да је Кина изразито пријатељска држава Србији са којом никад нисмо имали ниједан проблем и да му не пада напамет да код страних представника критикује Кину због наводног кинеског утицаја, само да би се неком додворавао.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што је потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић први пут ишао у Бриселу и тражи помоћ о Европе у враћању кинеског кредита како би смањио кинески утицај и да ли ће и Србија евентуално питати Европу за помоћ и да ли нам је таква помоћ потребна.

"Замислите да узмете од банке кеш кредит и кажете да је банка крива што вам је дала кредит и да утиче на вас и вашу породицу. Па, то сте сами избрали, то је питање оговорности државе. Што сте то тражили од Кине",запитао је Вучић.

Каже да је Србија узимала зајмове од Кине и ангажовала њихове извођаче како би под најповољнијим условима и најбрже изградила аутопутеве, јер из буџета за те пројекте може да се издвоји од 10 до 30 одсто.

"И замислите када Кина све то уради да ја кажем како они то користе за свој утицај. Ваљда смо ми ти који бирамо са ким ћемо да радимо и од кога узимамо кредит", нагласио је Вучић.

Запитао је шта би могла ту Кина да буде крива Србији, што се реализују инфраструктурни пројекти под повољним условима.

Нагласио је да је то што су Кинези ангажовани у Србији био захтев и молба Србије.

"Не спадам у оне који ће, да би му подигли пиједестал и да бих могао да се похвалим како сам велики и успесан због три изјаве у четири новине, да иде негде да критикује Кину која нам је изразито пријатељска земља и због које ниједан проблем нисмо имали и нећу никоме да се доворавам, не пада ми напамет", поручио је Вучић.

Додаје да је управо у време кризе изазване пандемијом неопходно да земљла има јавне инвестиције и потрошњу, како би могао да се обезбеди раст БДП-а.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: Вакцина није била геополитичко питање, већ питање спасавања живота

Вучић: Вакцина није била геополитичко питање, већ питање спасавања живота

31.03.2021. 17:18 17:25