Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Stabilnost se ne gradi ponižavanjem Srbije

01.04.2021. 12:18 13:08
Piše:
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

ČAČAK: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da ne vidi kako bi priznanje tzv. Kosova dovelo do stabilizacije u regionu.

"Ako neko misli da će se stabilnost zapadnog Balkana graditi tako da Srbi budu poniženi to neće biti moguće",poručio je Vučić zamoljen da prokomentariše poruke zapadnih zvaničnika da Srbija treba da prizna tzv. nezavisno Kosovo radi prosperiteta zapadnog Balkana, a na uštrb Srbije.

To je odgovor, istakao je, koji ću uvek ponuditi.

O KBS: Ako bude postojala opasnost za srpski narod....

Aleksandar Vučić ocenio je danas da najavljeno formiranje baze Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Južnoj Mitrovici i učešće u vojnoj vežbi NATO, nike ni prvi ni poslednji pokušaj albanske strane da pokaže kako su oni ti koji mogu da čine šta hoće.

„Verujem da će se sačuvati mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji. Ovo nije ni prvi ni poslednji pokušaj albanske strane da pokaže kako su oni ti koji mogu da čine šta hoće, bez previše odgovornosti. Ako bude postojala ozbiljnija opasnost ili ugroženost za srpski narod... Ne moram da nastavim. Znaju Srbi sa Kosova i Metohije sve“, poručio je on.

Videće se uskoro ko se ponašao pravno i ko protivpravno

Uveren sam da će građani narednih dana i nedelja imati mogućnost da vide ko se ponašao pravno a ko protivpravno, istakao je danas predsednik Srbije u vezi pisanja pojedinih medija da ministar Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović nisu zgrešili ništa u vezi afere prisluškivanja.

Vučić je, upitan da prokomentariše navode u medijima koji sada brane Hrkalović i Stefanovića u vezi prisluškivanja, a napadaju njega, rekao da su ti mediji branili i Belivuka i mnoge druge gvoreći da nema dokaza.

„Gledaćete i videćete uskoro sve i sve će biti jasno. Ja sam za to da nadležni organi rade svoj posao. Sve ostalo će ljudi moći sami da vide ko se ponašao pravno i ko protivpravno“, naglasio je on.

Vučić je pozvao građane da sami ocene u danima i nedeljama pre nama.

Nadamo se, u prvom kvartalu pad BDP samo 0,5 odsto

Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će Srbija u prvom kvartalu ove godine imati pad BDP-a od samo 0,5 odsto, iako je predviđen pad od 1,3 odsto.

"Nadamo se da možemo da imamo minus 0,5 odsto. Podsećam da smo prošle godine imali ubedljivo najbolji rezultat u prvom kvrtalu (sa kojim se poredi prvi kvartal ove godine)", naveo je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Kaže da je cilj da se ostvari u 2021. godini rast BDP od šest odsto i da ocekuje da će drugi i kvartal po rastu BDP-a biti mnogo bolji nego prethodne godine.

"Zato moramo da dižemo građevinsku industriju i stopu rasta, a to znači i veće plate i penzije", kazao je Vučić.

Naveo je da je u Srbiji sada 2,7 odsto više zaposlenih, kojih sada ima ukupno 2,24 miliona u Srbiji, kao i da sada ima za 400.000 zaposlenih više nego pre deset godina.

Ne pada mi napamet da kritikujem Kinu da bi se dodvoravao

Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Kina izrazito prijateljska država Srbiji sa kojom nikad nismo imali nijedan problem i da mu ne pada napamet da kod stranih predstavnika kritikuje Kinu zbog navodnog kineskog uticaja, samo da bi se nekom dodvoravao.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše to što je potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović prvi put išao u Briselu i traži pomoć o Evrope u vraćanju kineskog kredita kako bi smanjio kineski uticaj i da li će i Srbija eventualno pitati Evropu za pomoć i da li nam je takva pomoć potrebna.

"Zamislite da uzmete od banke keš kredit i kažete da je banka kriva što vam je dala kredit i da utiče na vas i vašu porodicu. Pa, to ste sami izbrali, to je pitanje ogovornosti države. Što ste to tražili od Kine",zapitao je Vučić.

Kaže da je Srbija uzimala zajmove od Kine i angažovala njihove izvođače kako bi pod najpovoljnijim uslovima i najbrže izgradila autoputeve, jer iz budžeta za te projekte može da se izdvoji od 10 do 30 odsto.

"I zamislite kada Kina sve to uradi da ja kažem kako oni to koriste za svoj uticaj. Valjda smo mi ti koji biramo sa kim ćemo da radimo i od koga uzimamo kredit", naglasio je Vučić.

Zapitao je šta bi mogla tu Kina da bude kriva Srbiji, što se realizuju infrastrukturni projekti pod povoljnim uslovima.

Naglasio je da je to što su Kinezi angažovani u Srbiji bio zahtev i molba Srbije.

"Ne spadam u one koji će, da bi mu podigli pijedestal i da bih mogao da se pohvalim kako sam veliki i uspesan zbog tri izjave u četiri novine, da ide negde da kritikuje Kinu koja nam je izrazito prijateljska zemlja i zbog koje nijedan problem nismo imali i neću nikome da se dovoravam, ne pada mi napamet", poručio je Vučić.

Dodaje da je upravo u vreme krize izazvane pandemijom neophodno da zemljla ima javne investicije i potrošnju, kako bi mogao da se obezbedi rast BDP-a.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić: Vakcina nije bila geopolitičko pitanje, već pitanje spasavanja života

Vučić: Vakcina nije bila geopolitičko pitanje, već pitanje spasavanja života

31.03.2021. 17:18 17:25