ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ: Васкршњи пост
Од почетка васкршњег поста на пијачним тезгама понуда коштуњавог и кандираног воћа је знатно шаренија и богатија, а како сазнајемо од продаваца, и продаја је кренула интензивније.
Углавном се купују сирови плодови, и то на мање грамаже. Уз коштуњаве плодове, најчешће се продају разне врста пасуља, па је за кило потребно издвојити 200-300 динара. Продавачица Боса нам говори да током целе године на својој тезги нуди коштуњаво и кандирано воће, али да продаја увек најбоље иде током поста.
– Новосађани најчешће купују по 200 грама неког производа, мада буде и по килограм, али углавном имамо купце који сваки дан дођу по 100 грама једног и 100 грама другог, а онда прекосутра дођу по нешто треће – објашњава Боса, и додаје да се од комбинације различитих плодова за нпр. 500 динара могу обезбедити за целу недељу. – Код мене најчешће узимају бадем, лешник, орах и грожђе, мада нема правила. Купују се и смокве, шљиве, индијски и бразилски орах. С обзиром на велетрговине, задовољни су нашим ценама. Најповољнији је орах, с обзиром на то да је мало родио, па је и цена приступачна. За 100 грама ораха потребно је издвојити 80 динара, а за исто толико бадема 100 динара, колико стаје и 100 грама печеног лешника. За 90 грама сировог лешника потребно је издвојити 80 динара.
На пијачним тезгама ових дана за суво грожђе, у зависности од врсте, потребно је издвојити између 30 и 50 динара, 200 грама урми кошта 100 динара, колико и суве кајсије и смокве. Килограм сувих шљива стаје 250 динара. Килограм кандираних брусница је око 600 динара. Печени индијски орах може се купити и за 130 динара 100 грама, док сирови кошта 120 динара. За 100 грама бадема треба издвојити 100 динара, а 100 грама кикирикија може се наћи и за 30 динара.
У рибљем ресторану „Харпун” сазнајемо такође да је продаја рибљих специјалитета порасла од почетка поста. Код њих грађани могу да купе и једу свежу морску и речну рибу, али и димљену, која је печена на ћумуру.
– У понуди су менији, од којих можете фино да се наједете, а имамо нпр. мени с филетима и с целом рибом – прича Сања Михајлов из тог ресторана. – Пастрмка од 150 грама, коју служимо уз 200 грама прилога и 200 грама салате и уз један сомун, кошта 420 динара. Скуша од 200 грама уз исто толико прилога и салате стаје 380. Служимо рибу и на килограм, цене се крећу од 1.150, колико је потребно издвојити за ослић хек, до 3.650, колико кошта нпр. лосос. Од прилога нудимо кромпир-салату, печени и пекарски кромпир, рижото с печуркама, шаргарепу с филетима, паприку и бели лук, цвеклу са шаргарепом. Све је посно и све је свеже барено.
У рибарницама се може наћи и свежа риба и смрзнута. Свеж шаран кошта око 450 динара килограм, а пастрмка око 500. Смуђ се може купити за 800-900 динара, очишћена пастрмка за 600-700, бранцин за око 850, колико кошта и сом. Филети лососа коштају око 2.000 динара. Смрзнута скуша стаје око 400 динара килограм, колико и бели филети сома. Филети ослића коштају 700-800 динара.
В. Бијелић