POTROŠAČKO ĆOŠE: Vaskršnji post
Od početka vaskršnjeg posta na pijačnim tezgama ponuda koštunjavog i kandiranog voća je znatno šarenija i bogatija, a kako saznajemo od prodavaca, i prodaja je krenula intenzivnije.
Uglavnom se kupuju sirovi plodovi, i to na manje gramaže. Uz koštunjave plodove, najčešće se prodaju razne vrsta pasulja, pa je za kilo potrebno izdvojiti 200-300 dinara. Prodavačica Bosa nam govori da tokom cele godine na svojoj tezgi nudi koštunjavo i kandirano voće, ali da prodaja uvek najbolje ide tokom posta.
– Novosađani najčešće kupuju po 200 grama nekog proizvoda, mada bude i po kilogram, ali uglavnom imamo kupce koji svaki dan dođu po 100 grama jednog i 100 grama drugog, a onda prekosutra dođu po nešto treće – objašnjava Bosa, i dodaje da se od kombinacije različitih plodova za npr. 500 dinara mogu obezbediti za celu nedelju. – Kod mene najčešće uzimaju badem, lešnik, orah i grožđe, mada nema pravila. Kupuju se i smokve, šljive, indijski i brazilski orah. S obzirom na veletrgovine, zadovoljni su našim cenama. Najpovoljniji je orah, s obzirom na to da je malo rodio, pa je i cena pristupačna. Za 100 grama oraha potrebno je izdvojiti 80 dinara, a za isto toliko badema 100 dinara, koliko staje i 100 grama pečenog lešnika. Za 90 grama sirovog lešnika potrebno je izdvojiti 80 dinara.
Na pijačnim tezgama ovih dana za suvo grožđe, u zavisnosti od vrste, potrebno je izdvojiti između 30 i 50 dinara, 200 grama urmi košta 100 dinara, koliko i suve kajsije i smokve. Kilogram suvih šljiva staje 250 dinara. Kilogram kandiranih brusnica je oko 600 dinara. Pečeni indijski orah može se kupiti i za 130 dinara 100 grama, dok sirovi košta 120 dinara. Za 100 grama badema treba izdvojiti 100 dinara, a 100 grama kikirikija može se naći i za 30 dinara.
U ribljem restoranu „Harpun” saznajemo takođe da je prodaja ribljih specijaliteta porasla od početka posta. Kod njih građani mogu da kupe i jedu svežu morsku i rečnu ribu, ali i dimljenu, koja je pečena na ćumuru.
– U ponudi su meniji, od kojih možete fino da se najedete, a imamo npr. meni s filetima i s celom ribom – priča Sanja Mihajlov iz tog restorana. – Pastrmka od 150 grama, koju služimo uz 200 grama priloga i 200 grama salate i uz jedan somun, košta 420 dinara. Skuša od 200 grama uz isto toliko priloga i salate staje 380. Služimo ribu i na kilogram, cene se kreću od 1.150, koliko je potrebno izdvojiti za oslić hek, do 3.650, koliko košta npr. losos. Od priloga nudimo krompir-salatu, pečeni i pekarski krompir, rižoto s pečurkama, šargarepu s filetima, papriku i beli luk, cveklu sa šargarepom. Sve je posno i sve je sveže bareno.
U ribarnicama se može naći i sveža riba i smrznuta. Svež šaran košta oko 450 dinara kilogram, a pastrmka oko 500. Smuđ se može kupiti za 800-900 dinara, očišćena pastrmka za 600-700, brancin za oko 850, koliko košta i som. Fileti lososa koštaju oko 2.000 dinara. Smrznuta skuša staje oko 400 dinara kilogram, koliko i beli fileti soma. Fileti oslića koštaju 700-800 dinara.
V. Bijelić