scattered clouds
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Шиб: Немачке стипендије су инвестиције у људске ресурсе

28.05.2019. 21:50 21:53
Пише:
Извор: Tanjug (Vladimir Džuverović)

БЕОГРАД: Немачке стипендије српским студентима не служе одливу мозгова, већ могућности да млади из Србије стекну искуства и знања и да се врате и примењују их у земљи, рекао је вечерас немачки амбасадор Томас Шиб.

Шиб је то изјавио приликом доделе стипендија српским студентима за школску 2019/2020 годину из програма стипендирања "Зоран Ђинђић" у оквиру Немачког бизниса за земље Западног Балкана и Немачке академске размене студената (ДААД).

Немачки амбасадор је рекао да програми за студенте представљају инвестирање у људске ресурсе и мозгове, додавши да имају велики број позитивних примера људи који су провели одређени период у Немачкој, а након тога су се вратили и пронашли добра и важна радна места у Србији.

Ови програми представљају инвестирање у младе, јер док су у Немачкој упознају се са начином живота, стичу пријатеље, нове контакте тако да ово заправо представља повезивање међу њима, које омогућава нова и даља бизнис повезивања, казао је Шиб.

Он је навео да "Зоран Ђинђић" програм стипендирања чине студенти који ће бити послати у Немачку да проведу одређено време у немачким компанијама, да стекну искуства, а након тога се врате у Србију и искористе своје професионално знање и искуство.

Додао је да је до сада тај пројекат веома успешан.

До сада је, каже Шиб, око 700 младих студената из региона Западног Балкана било део овог програма, а око 60 из Србије.

Идеја није одлив мозгова, већ могућност да се млади који стекну искуство и нова знања у Немачкој врате у Србију и допринесу развоју ове веома лепе земље, нагласио је Шиб.

Немачки амбасадор је рекао да ДААД програм о стипендирају нуди индивидуалне могућности стипендирања за младе људе који похађају курсеве немачког језика, који раде своје мастер и докторске студије на немачким универзитетима, додавши да је такође реч о успешном програму размене.

Радујем се што смо доделили стипендије о школовању српским студентима који показују високи потенцијал. Охрабрујем младе да аплицирају, да учине напоре да постану део ових програма, закључио је Шиб.

Студент четврте године на Економском факултету у Београду и један од овогодишњих добитника немачке стипендије Филип Стојчић каже да је добио праксу у компанији Метро АГ у Дизелдорфу, те да ће његова пракса у Немачкој трајати од почетка јула до краја године односно шест месеци и да ће радити у областима логистике.

Он сматра да су ови програми стипендирања веома значајни зато што, како је истакао, студенти могу да добију добро практично знање у немачким компанијама, а касније то знање да примене у нашој земљи и на тај начин да покрену ствари на боље.

Јелена Поповић с Факултета организационих наука на смеру информациони системи и технологије ће бити на пракси у Лајпцигу на Фрајнхофер институту за интернационални менаџмент где ће радити на конкретним менадзмент консалтинг пројектима, а највише у сектору здравства.

Знање ћу се трудити да пренесем тако што ћу научити како да користим технологије у целој тој индустрији, а касније ћу се трудити да пренесем овде, такође кроз консалтинг када се будем вратила у Србију, рекла је Поповић.

Према њеним речима, апсолутно је битно практично искуство за сваког студента, те да усвајање најбољих пракси из иностранства доста помаже, јер омогућава проширене видике, и могућност да се унапреде области у Србији које су биле део конретне праксе.

Додели овогодишњих стипендија присуствовали су председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, Анти Шлам из ДААД, Анти Милер из немачког представништва фондације "Зоран Ђинђић", као и представници дипломатског и пословног сектора у Србији.

Аутор:
Пошаљите коментар
Уручене стипендије даровитим студентима новосадског Универзитета

Уручене стипендије даровитим студентима новосадског Универзитета

23.05.2019. 09:02 09:05
Улагање у најквалитетнију будућност: Стипендије за 1.346 студената

Улагање у најквалитетнију будућност: Стипендије за 1.346 студената

01.04.2019. 22:09 08:52