Новосадски студенти у Солуну “скували” три медаље
НОВИ САД: У Солуну је од 1. до 4. марта одржано међународно такмичење кувара “11 Интернатионал Culinary Цомпетитион оф Southern Еуропе“, у склопу међународног сајма туризма HELEXPO, а тим Департамана за географију, туризам и хотелијерство, новосадског ПМФ-а остварио је запажене резултате - три медаље и један мериот.
Даница Ринчић у категорији тестенине освојила је сребрну медаљу, Александра Димитријевић у категорији рижото освојила је бронзану медаљу, Милош Кузманвић у категорији рижото освојио је бронзану медаљу, Татјана Бодвоји у категорији вегетаријанско јело освојила је мериот – категорија јуниор.
Маја Бањац асистенткиња на Катедри за гастрономију освојила је бронзану медаљу у категорији сениора – јела од перади. Маја је била једина женска особа у категорији, такмичила се са два репезнетативца и четири шефа кухиње из престижних угоститељских објеката из Украјине, Литваније, Тајвана и Грчке.
Један од циљева учешћа на такмичењу била је афирмација аутентичне војвођанске хране. Јела на такмичењу припремала су се на модеран начин од локалних намирница: сланина мангулице, фрушкогорска вина, фрушкогорске печурке, бегечка шаргарепа, сомброрски сир, пшеница, просо. Храна је значајан сегмент културног наслеђа сваког народа. Гастрономима је подршку у афирмацији локалних производа на престижном такмичењу дала Фондација 2021, Нови Сад европска престоница културе.
На такмичењу учествовало је преко 2.000 такмичара из 29 земаља. Реч је се о познатом фестивалу који је у календару Светске кулинарске асоцијација, који организују Кулинарска федерација северне Грчке и Светска кулинарска асоцијација (WACS).