Novosadski studenti u Solunu “skuvali” tri medalje
NOVI SAD: U Solunu je od 1. do 4. marta održano međunarodno takmičenje kuvara “11 International Culinary Competition of Southern Europe“, u sklopu međunarodnog sajma turizma HELEXPO, a tim Departamana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, novosadskog PMF-a ostvario je zapažene rezultate - tri medalje i jedan meriot.
Danica Rinčić u kategoriji testenine osvojila je srebrnu medalju, Aleksandra Dimitrijević u kategoriji rižoto osvojila je bronzanu medalju, Miloš Kuzmanvić u kategoriji rižoto osvojio je bronzanu medalju, Tatjana Bodvoji u kategoriji vegetarijansko jelo osvojila je meriot – kategorija junior.
Maja Banjac asistentkinja na Katedri za gastronomiju osvojila je bronzanu medalju u kategoriji seniora – jela od peradi. Maja je bila jedina ženska osoba u kategoriji, takmičila se sa dva repeznetativca i četiri šefa kuhinje iz prestižnih ugostiteljskih objekata iz Ukrajine, Litvanije, Tajvana i Grčke.
Jedan od ciljeva učešća na takmičenju bila je afirmacija autentične vojvođanske hrane. Jela na takmičenju pripremala su se na moderan način od lokalnih namirnica: slanina mangulice, fruškogorska vina, fruškogorske pečurke, begečka šargarepa, sombrorski sir, pšenica, proso. Hrana je značajan segment kulturnog nasleđa svakog naroda. Gastronomima je podršku u afirmaciji lokalnih proizvoda na prestižnom takmičenju dala Fondacija 2021, Novi Sad evropska prestonica kulture.
Na takmičenju učestvovalo je preko 2.000 takmičara iz 29 zemalja. Reč je se o poznatom festivalu koji je u kalendaru Svetske kulinarske asocijacija, koji organizuju Kulinarska federacija severne Grčke i Svetska kulinarska asocijacija (WACS).