Рецепт дана: Мађарица
Не без разлога, називају је краљицом ситних колача. За припрему је потребно и времена, и вештине, али се све то заборавља већ на први гриз...
Састојци:
За коре:
- 600 г глатког брашна,
- прашак за пециво,
- 200 г шећера,
- 200 мл киселе павлаке,
- 2 јајета,
- 50 г масти,
- прстохват соли
За крем:
- 1 л млека,
- 100 г оштрог брашна,
- 200 г шећера,
- 200 г чоколаде за кување,
- 5 кашика какаа,
- кашика рума,
- 200 г путера
За глазуру:
- 150 г чоколаде за кување,
- 100 г путера,
- кашика уља
Припрема:
1. У дубљој чинији измешати брашно с прашком за пециво, па додати прстохват соли и шећер. Све промешати, па додати јаја, маст и павлаку, па умесити глатко тесто.
2. Тесто поделити на 5 или 6 једнаких делова, на папиру сваки део разваљати што тање (на величину плеха на којем ће се пећи коре), пребацити на обрнуту страну плеха за печење и пећи десетак минута у рерни загрејаној на 180 степени (коре треба да остану беле, не смеју да се препеку).
3. Док се једна кора пече, разваљати другу и тако док се не испеку све. Пустити да се коре добро охладе.
4. Скувати крем: у дубљем, већем лонцу измешати брашно, какао, шећер и део млека, пазити да не остану грудвице, па додати остатак млека и ставити да се кува на средње јакој ватри око 10 минута. Искључити ринглу, додати чоколаду, рум и путер, па све добро измешати.
5. Слагати мађарицу (коре обавезно мазати врућим кремом): ставити прву кору, премазати је делом крема, потом ставити другу кору па опет део крема и тако све док се не дође до последње. Оставити да се мађарица охлади, преко ње ставити нешто тешко (попут дебелих књига) и оставити да тако стоји барем 5-6 сати.
6. Чоколадна глазура: на пари отопити чоколаду и на коцкице исецкан путер, па умешати уље. Глазуру охладити једно десетак минута, па је прелити преко колача.
7. Кад се глазура стегне, исећи мађарицу и послужити.