Recept dana: Mađarica
Ne bez razloga, nazivaju je kraljicom sitnih kolača. Za pripremu je potrebno i vremena, i veštine, ali se sve to zaboravlja već na prvi griz...
Sastojci:
Za kore:
- 600 g glatkog brašna,
- prašak za pecivo,
- 200 g šećera,
- 200 ml kisele pavlake,
- 2 jajeta,
- 50 g masti,
- prstohvat soli
Za krem:
- 1 l mleka,
- 100 g oštrog brašna,
- 200 g šećera,
- 200 g čokolade za kuvanje,
- 5 kašika kakaa,
- kašika ruma,
- 200 g putera
Za glazuru:
- 150 g čokolade za kuvanje,
- 100 g putera,
- kašika ulja
Priprema:
1. U dubljoj činiji izmešati brašno s praškom za pecivo, pa dodati prstohvat soli i šećer. Sve promešati, pa dodati jaja, mast i pavlaku, pa umesiti glatko testo.
2. Testo podeliti na 5 ili 6 jednakih delova, na papiru svaki deo razvaljati što tanje (na veličinu pleha na kojem će se peći kore), prebaciti na obrnutu stranu pleha za pečenje i peći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni (kore treba da ostanu bele, ne smeju da se prepeku).
3. Dok se jedna kora peče, razvaljati drugu i tako dok se ne ispeku sve. Pustiti da se kore dobro ohlade.
4. Skuvati krem: u dubljem, većem loncu izmešati brašno, kakao, šećer i deo mleka, paziti da ne ostanu grudvice, pa dodati ostatak mleka i staviti da se kuva na srednje jakoj vatri oko 10 minuta. Isključiti ringlu, dodati čokoladu, rum i puter, pa sve dobro izmešati.
5. Slagati mađaricu (kore obavezno mazati vrućim kremom): staviti prvu koru, premazati je delom krema, potom staviti drugu koru pa opet deo krema i tako sve dok se ne dođe do poslednje. Ostaviti da se mađarica ohladi, preko nje staviti nešto teško (poput debelih knjiga) i ostaviti da tako stoji barem 5-6 sati.
6. Čokoladna glazura: na pari otopiti čokoladu i na kockice iseckan puter, pa umešati ulje. Glazuru ohladiti jedno desetak minuta, pa je preliti preko kolača.
7. Kad se glazura stegne, iseći mađaricu i poslužiti.