Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Mađarica

10.01.2019. 17:53 17:59
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Ne bez razloga, nazivaju je kraljicom sitnih kolača. Za pripremu je potrebno i vremena, i veštine, ali se sve to zaboravlja već na prvi griz...

Sastojci:

Za kore:

- 600 g glatkog brašna,

- prašak za pecivo,

- 200 g šećera,

- 200 ml kisele pavlake,

- 2 jajeta,

- 50 g masti,

- prstohvat soli

Za krem:

- 1 l mleka,

- 100 g oštrog brašna,

- 200 g šećera,

- 200 g čokolade za kuvanje,

- 5 kašika kakaa,

- kašika ruma,

- 200 g putera

Za glazuru:

- 150 g čokolade za kuvanje,

- 100 g putera,

- kašika ulja

Priprema:

1. U dubljoj činiji izmešati brašno s praškom za pecivo, pa dodati prstohvat soli i šećer. Sve promešati, pa dodati jaja, mast i pavlaku, pa umesiti glatko testo.

2. Testo podeliti na 5 ili 6 jednakih delova, na papiru svaki deo razvaljati što tanje (na veličinu pleha na kojem će se peći kore), prebaciti na obrnutu stranu pleha za pečenje i peći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni (kore treba da ostanu bele, ne smeju da se prepeku).

3. Dok se jedna kora peče, razvaljati drugu i tako dok se ne ispeku sve. Pustiti da se kore dobro ohlade.

4. Skuvati krem: u dubljem, većem loncu izmešati brašno, kakao, šećer i deo mleka, paziti da ne ostanu grudvice, pa dodati ostatak mleka i staviti da se kuva na srednje jakoj vatri oko 10 minuta. Isključiti ringlu, dodati čokoladu, rum i puter, pa sve dobro izmešati.

5. Slagati mađaricu (kore obavezno mazati vrućim kremom): staviti prvu koru, premazati je delom krema, potom staviti drugu koru pa opet deo krema i tako sve dok se ne dođe do poslednje. Ostaviti da se mađarica ohladi, preko nje staviti nešto teško (poput debelih knjiga) i ostaviti da tako stoji barem 5-6 sati.

6. Čokoladna glazura: na pari otopiti čokoladu i na kockice iseckan puter, pa umešati ulje. Glazuru ohladiti jedno desetak minuta, pa je preliti preko kolača.

7. Kad se glazura stegne, iseći mađaricu i poslužiti.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Rižoto od ječma s kobasicama

Recept dana: Rižoto od ječma s kobasicama

09.01.2019. 18:22 18:24
Recept dana: Salata od hobotnice

Recept dana: Salata od hobotnice

04.01.2019. 13:45 13:51