Рецепт дана: Пита с пилетином
Брзо, лагано и фино јело, које ће уз мало салатице увек испасти згодан ручак. Ништа мање није згодна ни чињеница да је ова пита прилично укусна и касније, то јест, кад се охлади.
Састојци (за 4 особе):
Прхко тесто:
- 220 г брашна,
- 100 г путера,
- 1/2 кашичице соли,
2-3 кашике хладне воде
Фил:
- 500 г пилетине (груди),
- 250 г шампињона,
- 200 г грашка,
- 2 главице црвеног лука,
- 1 дл пелата парадајза,
- бибер, со, босиљак, рузмарин, оригано, мало ситно сецканог белог лука
Припрема:
Тесто:
1. Рукама умесити брашно и путер отопљен на собној температури.
2. Додати со и ледену воду мало по мало.
3. Умотати у фолију и ставити у фрижидер на 20минута.
Фил:
1. У дубљем тигању на мало уља пропећи лук.
2. Додати пилетину исецкану на коцкице, па пржити док месо не порумени.
3. Додати шампињоне и грашак, па уз мешање још мало пржити.
4. Додати пелат и зачине.
5. Рерну загрејати на 190 степени.
6. Тесто поделити на два дијела (један мало већи), разваљати већи део теста у облик посуде у којој ће се пећи, па га ставите у њу.
7. Прстима подићи ивице тако да читава посуда буде прекривена тестом; избоцкати мало виљушком и вратити на кратко у фрижидер.
8. Истрести фил у посуду с тестом, па разваљати од преосталог теста „поклопац“.
9. Избости виљушком на пар места и пећи око пола сата, односно, док пита не порумени.
10. Послужити уз салату и кисело млеко.