Recept dana: Pita s piletinom
Brzo, lagano i fino jelo, koje će uz malo salatice uvek ispasti zgodan ručak. Ništa manje nije zgodna ni činjenica da je ova pita prilično ukusna i kasnije, to jest, kad se ohladi.
Sastojci (za 4 osobe):
Prhko testo:
- 220 g brašna,
- 100 g putera,
- 1/2 kašičice soli,
2-3 kašike hladne vode
Fil:
- 500 g piletine (grudi),
- 250 g šampinjona,
- 200 g graška,
- 2 glavice crvenog luka,
- 1 dl pelata paradajza,
- biber, so, bosiljak, ruzmarin, origano, malo sitno seckanog belog luka
Priprema:
Testo:
1. Rukama umesiti brašno i puter otopljen na sobnoj temperaturi.
2. Dodati so i ledenu vodu malo po malo.
3. Umotati u foliju i staviti u frižider na 20minuta.
Fil:
1. U dubljem tiganju na malo ulja propeći luk.
2. Dodati piletinu iseckanu na kockice, pa pržiti dok meso ne porumeni.
3. Dodati šampinjone i grašak, pa uz mešanje još malo pržiti.
4. Dodati pelat i začine.
5. Rernu zagrejati na 190 stepeni.
6. Testo podeliti na dva dijela (jedan malo veći), razvaljati veći deo testa u oblik posude u kojoj će se peći, pa ga stavite u nju.
7. Prstima podići ivice tako da čitava posuda bude prekrivena testom; izbockati malo viljuškom i vratiti na kratko u frižider.
8. Istresti fil u posudu s testom, pa razvaljati od preostalog testa „poklopac“.
9. Izbosti viljuškom na par mesta i peći oko pola sata, odnosno, dok pita ne porumeni.
10. Poslužiti uz salatu i kiselo mleko.