Рецепт дана: Хлеб од бундеве
У питању је укусно пециво, за које скоро па да вам ни не треба рецепт. Једном кад вам успе, правићете га онако „од ока“...
Састојци (шоља = 250 мл):
- 1/2 шоље пиреа од бундеве,
- шоља топле воде,
- 1/4 кашичице сувог квасца,
- 1 1/2 кашичица соли,
- трунчица мускатног орашчића,
- 3 шоље брашна
Припрема:
1. Измешати пире, воду, квасац, со, мускатни орашчић, па додати брасно. Замесити.
2. Замесити тесто, па га покрити влажном крпом и оставити на 12 сати да „одмори“.
3. Тепсију посути палентом. Радну површину добро побрашнити, истрести тесто, побрашнити га и “истапкати”.
4. Преклопити као коверат, окренути, мало “заокружити” облик, ставити на тепсију, па још мало дотерати облик.
5. Обилно посути брашном (и са стране) и покрити набрашњеном крпом. Оставити да расте 1, 5 сат.
6. Загрејати рерну на 220 степени. Оштрим ножем попреко зарезати нарасло тесто.
7. На дно рерне ставити посуду с 5 цм вреле воде.
8. Пећи хлеб пола сата, окренути тепсију за 180 степени и пећи још око 20 минута.
9. Готов хлеб охладити на решетки.