Recept dana: Hleb od bundeve
U pitanju je ukusno pecivo, za koje skoro pa da vam ni ne treba recept. Jednom kad vam uspe, pravićete ga onako „od oka“...
Sastojci (šolja = 250 ml):
- 1/2 šolje pirea od bundeve,
- šolja tople vode,
- 1/4 kašičice suvog kvasca,
- 1 1/2 kašičica soli,
- trunčica muskatnog oraščića,
- 3 šolje brašna
Priprema:
1. Izmešati pire, vodu, kvasac, so, muskatni oraščić, pa dodati brasno. Zamesiti.
2. Zamesiti testo, pa ga pokriti vlažnom krpom i ostaviti na 12 sati da „odmori“.
3. Tepsiju posuti palentom. Radnu površinu dobro pobrašniti, istresti testo, pobrašniti ga i “istapkati”.
4. Preklopiti kao koverat, okrenuti, malo “zaokružiti” oblik, staviti na tepsiju, pa još malo doterati oblik.
5. Obilno posuti brašnom (i sa strane) i pokriti nabrašnjenom krpom. Ostaviti da raste 1, 5 sat.
6. Zagrejati rernu na 220 stepeni. Oštrim nožem popreko zarezati naraslo testo.
7. Na dno rerne staviti posudu s 5 cm vrele vode.
8. Peći hleb pola sata, okrenuti tepsiju za 180 stepeni i peći još oko 20 minuta.
9. Gotov hleb ohladiti na rešetki.