Рецепт дана: Пилеће лазање
Лазања какву данас познајемо, богато слојевито јело које „плива“ у сосу од парадајза с млевеним месом, „дебитовало“ је у Напуљу, негде у средњем веку. Данас је толико популарно да крајем јула има и свој дан.
Састојци:
- 1 паковање кора за лазање које се не кувају,
- 300 г пилећег белог меса,
- 200 мл неутралне павлаке,
- 200 мл киселе павлаке,
- 2 шаргарепе,
- 200 г траписта,
- 100 мл кечапа,
- мешавина сувих зачина,
- уље
Припрема:
1. Пилетину исећи на коцкице, шаргарепу нарендати, па све зачинити по укусу.
2. Зачињену пилетину и шаргарепу продинстати на уљу око пет минута, па након тога прелити мешавином павлаке и пустити да мало крчка док се не згусне.
3. Ватросталну посуду премазати уљем, па слагати лазање. Преко сваке коре ставити фил од пилетине и павлаке, прелити с мало кечапа и тако урадити са свим корама.
4. По врху посути ренданим трапистом, прекрити алу-фолијом и пећи 45 минута на 200 степени.
5. Потом скинути фолију и пећи још неких пет минута да се добије лепа корица.