Recept dana: Pileće lazanje
Lazanja kakvu danas poznajemo, bogato slojevito jelo koje „pliva“ u sosu od paradajza s mlevenim mesom, „debitovalo“ je u Napulju, negde u srednjem veku. Danas je toliko popularno da krajem jula ima i svoj dan.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za lazanje koje se ne kuvaju,
- 300 g pilećeg belog mesa,
- 200 ml neutralne pavlake,
- 200 ml kisele pavlake,
- 2 šargarepe,
- 200 g trapista,
- 100 ml kečapa,
- mešavina suvih začina,
- ulje
Priprema:
1. Piletinu iseći na kockice, šargarepu narendati, pa sve začiniti po ukusu.
2. Začinjenu piletinu i šargarepu prodinstati na ulju oko pet minuta, pa nakon toga preliti mešavinom pavlake i pustiti da malo krčka dok se ne zgusne.
3. Vatrostalnu posudu premazati uljem, pa slagati lazanje. Preko svake kore staviti fil od piletine i pavlake, preliti s malo kečapa i tako uraditi sa svim korama.
4. Po vrhu posuti rendanim trapistom, prekriti alu-folijom i peći 45 minuta na 200 stepeni.
5. Potom skinuti foliju i peći još nekih pet minuta da se dobije lepa korica.