Рецепт дана: Рижото с бундевом и рузмарином
Рижото је јело медитеранске кухиње, настало у Шпанији. Једноставно се припрема и не “воли“ да се стриктно придржавате рецепта. Доносимо нешто као „модел“, а ви слободно одступите, будите креативни и направите један савршено укусан оброк с личним печатом.
Састојци (за 6 особа):
- 3 кашике маслиновог уља,
- 100 г путера,
- већа главица црвеног лука,
- 300 гпиринча,
- 300 г пиреа од бундеве,
- 100 мл белог вина,
- мало пармезана,
- гранчица рузмарина,
- со, целер, кадуља... по укусу,
- говеђа коцка на пола литре воде
Припрема:
1. Бундеву очистити, исећи на коцкице, па је испећи у рерни док не омекша. Затим од ње направити пире.
2. У пола литре воде скувати говеђу коцку.
3. На путеру и маслиновом уљу динстати лук док не омекша. Потом додати пиринач и половину супе, па оставити да проври.
4. Како течност испарава, додавати супу, а након пола сата и пире од бундеве.
5. Потом додати рузмарин и вино, али тек када се упије сва течност.
6. Кувати још 15 минута док пиринач не омекша, извадити гранчицу рузмарина, додати још мало путера и мало пармезана, додати остале зачине по жељи, па послужити.