Recept dana: Rižoto s bundevom i ruzmarinom
Rižoto je jelo mediteranske kuhinje, nastalo u Španiji. Jednostavno se priprema i ne “voli“ da se striktno pridržavate recepta. Donosimo nešto kao „model“, a vi slobodno odstupite, budite kreativni i napravite jedan savršeno ukusan obrok s ličnim pečatom.
Sastojci (za 6 osoba):
- 3 kašike maslinovog ulja,
- 100 g putera,
- veća glavica crvenog luka,
- 300 gpirinča,
- 300 g pirea od bundeve,
- 100 ml belog vina,
- malo parmezana,
- grančica ruzmarina,
- so, celer, kadulja... po ukusu,
- goveđa kocka na pola litre vode
Priprema:
1. Bundevu očistiti, iseći na kockice, pa je ispeći u rerni dok ne omekša. Zatim od nje napraviti pire.
2. U pola litre vode skuvati goveđu kocku.
3. Na puteru i maslinovom ulju dinstati luk dok ne omekša. Potom dodati pirinač i polovinu supe, pa ostaviti da provri.
4. Kako tečnost isparava, dodavati supu, a nakon pola sata i pire od bundeve.
5. Potom dodati ruzmarin i vino, ali tek kada se upije sva tečnost.
6. Kuvati još 15 minuta dok pirinač ne omekša, izvaditi grančicu ruzmarina, dodati još malo putera i malo parmezana, dodati ostale začine po želji, pa poslužiti.