overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Љубитељи црквене музике 26. пут у Сремским Карловцима

03.08.2018. 12:20 12:29
Пише:
Извор: В. Ћурчин

Летња школа црквеног појања „Корнелију у спомен”, пројекат који и после четврт века постојања побуђује велики интерес младих из целе Србије и земаља у окружењу – а један од показатеља је и то што полазници током овогодишњег курса резервишу места за наредну годину – окупио је у Сремским Карловцимна од 29. јула до 5. августа четрдесетак младих и оних нешто старијих љубитеља духовне музике из Суботице, Бачке Паланке, Беле Цркве, Београда, Крушевца, Лесковца, Подгорице, Херцег Новог, Израела и Аустрије.

Четврту годину заредом придружили су им се и карловачки малишани јер је смисао тог јединственог кампа, између осталог, и формирање хорског подмлатка.

По устаљеној пракси, овог пута, 26. годину заредом, уз диригенте Снежану Жујић, др Предрага Ђоковића и мр Милицу Андрејевић те њихове асистенте Милу Радонић, Александру Раденовић и мсц Јована Стојановића, сви они свакодневно пре и после подне увежбавају композиције које ће изводити на завршном концерту сутра од 20 сати у Карловачкој гимназији, који је одувек круна седмодневног трајања тог јединственог музичког кампа. Први пут у репертоар су увршћена и дела савремених композитора, која с хористима припрема др Богдан Ђаковић. Новина је и да су полазници у појачкој групи подељени на две скупине – основну и напредну, на основу њиховог познавања те материје.

По речима ауторке програма школе др Наташе Марјановић, која је ту улогу преузела од проф. др Данице Петровић након 25 година њеног руковођења школом, прошлогодишњи јубилеј била је прилика за анализу свега постигнутог и размишљање о потребама нове генерације полазника.

„Неколико пута сам протеклих дана изговорила да је привилегија за све нас што смо део ове школе, а за мене посебна, пошто сам од полазника, преко асистента професорке Данице Петровић, постала и аутор програма“, каже Наташа Марјановић. „Поверење које ми је указано представља за мене част и одговорност да и друга четврт века донесе једнак квалитет као и прва. Будући да је чињеница да последњих година расте интересовање полазника за упознавање једногласне појачке традиције и све је више такозваних лаика међу њима, мислим да ћемо у будућности имати доста разлога да појачку радионицу реоганизујемо и проширимо простор за то поље. Проширење делокруга рада мешовитог хора на репертоар савремене музике, које смо почели ове године, отвара простор и ка новим темама у циклусу предавања.“

Међу полазницима и овог, 26. издања летње школе посвећене духовној музици, коју организује Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца, има оних који су дошли први пут.   

Диригенткињи хора „Свети Сава” из Херцег Новог Сањи Радовић то је прво учешће у летњој школи о којој, како каже, није много знала.

„Одушевљена сам школом!“, каже Сања Радовић.

„Дошла сам с троје певача из хора и нама су све радионице интересантне, али не можемо учествовати у свим јер се одржавају истовремено. Мислим да је смисао овог курса много дубљи од пуког учења нота, иако је и то врло важно. Врло је  битно да се хришћански повезујемо јер смо једно биће, нисмо толико раздељени километрима колико смо се сами разделили.“


Предавања еминентних стручњака

Саставни део програма летње школе црквеног појања „Корнелију у спомен“, назване по Корнелију Станковићу који је у Доњој цркви у Карловцима забележио црквено појање, јесу предавања еминентних предавача. Ове године су предавања одржали др Светлана Томин, проф. др Даница Петровић, др Ненад Ристовић, мр Милица Андрејевић и појац из Темишвара, инжењер телекомуникација Дејан Попов. Полазници су овог пута имали прилику и да слушају ансамбл „Ренесанс“. Вечерас од 20 сати у Еколошком центру „Радуловачки“ на програму је представљање нотних зборника и мелографских збирки српског појања.


Летњу школу у Карловцима, као јединствено место за учење црквеног појања, седми пут похађа Јована Недељковић из Лесковца. Као професионална музичарка, која свира виолу и пева у црквеном хору „Бранко” у Лесковцу, каже да је током првог учешћа била одушевљена оним што школа пружа – рад с различитим диригентима, упознавање нових композиција, али и полазника с разних страна који имају иста интересовања.

По њеним речима, посебна лепота школе су сами Карловци, те могућност обиласка многобројних знаменитих места, као што је ове године то био Темишвар.

Другарица коју је Јована упознала у летњој школи Сара Милановић из Београда, на основу трогодишњег учешћа у раду курса, каже да је на њу највећи утисак оставио приступ према певачима.


Појци у Музеју пчеларства

Летња школа црквеног појања „Корнелију у помен“ завршава се у недељу, 5. августа. Тог дана од 9.30 сати полазници ће у Саборној цркви певати на литургији, а од 11 сати у Музеју пчеларства и Винској кући „Живановић“ присуствовати предавању мр Душана Михалека. Његово излагање носи назив „Стопама Богородице у Светој земљи“.


„Први пут сам била са 16 година и много ми је значило разумевање које је тада показано према мање искусним певачима“,  прича Сара.

„Много тога сам научила о црквеном појању у овој школи, што ми је много помогло у хорском певању у Руској цркви у Београду. Много ми значи сваки долазак у школу због усавршавала у певачком, појачком и духовном смислу.“

Одржавање школе ове године су помогли епископ сремски Василије, општина Сремски Карловци, компанија „АЛ Рањафед“, винари Жарко Живановић и Петар Бајило.

З. Милосављевић

Аутор:
Пошаљите коментар
Концерт полазника Летње школе „Корнелију у спомен“

Концерт полазника Летње школе „Корнелију у спомен“

04.08.2017. 19:33 19:36
Школа црквеног  појања „Корнелију у спомен“ у Сремским Карловцима

Школа црквеног  појања „Корнелију у спомен“ у Сремским Карловцима

03.08.2017. 09:23 09:34