Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ljubitelji crkvene muzike 26. put u Sremskim Karlovcima

03.08.2018. 12:20 12:29
Piše:
Izvor: V. Ćurčin

Letnja škola crkvenog pojanja „Korneliju u spomen”, projekat koji i posle četvrt veka postojanja pobuđuje veliki interes mladih iz cele Srbije i zemalja u okruženju – a jedan od pokazatelja je i to što polaznici tokom ovogodišnjeg kursa rezervišu mesta za narednu godinu – okupio je u Sremskim Karlovcimna od 29. jula do 5. avgusta četrdesetak mladih i onih nešto starijih ljubitelja duhovne muzike iz Subotice, Bačke Palanke, Bele Crkve, Beograda, Kruševca, Leskovca, Podgorice, Herceg Novog, Izraela i Austrije.

Četvrtu godinu zaredom pridružili su im se i karlovački mališani jer je smisao tog jedinstvenog kampa, između ostalog, i formiranje horskog podmlatka.

Po ustaljenoj praksi, ovog puta, 26. godinu zaredom, uz dirigente Snežanu Žujić, dr Predraga Đokovića i mr Milicu Andrejević te njihove asistente Milu Radonić, Aleksandru Radenović i msc Jovana Stojanovića, svi oni svakodnevno pre i posle podne uvežbavaju kompozicije koje će izvoditi na završnom koncertu sutra od 20 sati u Karlovačkoj gimnaziji, koji je oduvek kruna sedmodnevnog trajanja tog jedinstvenog muzičkog kampa. Prvi put u repertoar su uvršćena i dela savremenih kompozitora, koja s horistima priprema dr Bogdan Đaković. Novina je i da su polaznici u pojačkoj grupi podeljeni na dve skupine – osnovnu i naprednu, na osnovu njihovog poznavanja te materije.

Po rečima autorke programa škole dr Nataše Marjanović, koja je tu ulogu preuzela od prof. dr Danice Petrović nakon 25 godina njenog rukovođenja školom, prošlogodišnji jubilej bila je prilika za analizu svega postignutog i razmišljanje o potrebama nove generacije polaznika.

„Nekoliko puta sam proteklih dana izgovorila da je privilegija za sve nas što smo deo ove škole, a za mene posebna, pošto sam od polaznika, preko asistenta profesorke Danice Petrović, postala i autor programa“, kaže Nataša Marjanović. „Poverenje koje mi je ukazano predstavlja za mene čast i odgovornost da i druga četvrt veka donese jednak kvalitet kao i prva. Budući da je činjenica da poslednjih godina raste interesovanje polaznika za upoznavanje jednoglasne pojačke tradicije i sve je više takozvanih laika među njima, mislim da ćemo u budućnosti imati dosta razloga da pojačku radionicu reoganizujemo i proširimo prostor za to polje. Proširenje delokruga rada mešovitog hora na repertoar savremene muzike, koje smo počeli ove godine, otvara prostor i ka novim temama u ciklusu predavanja.“

Među polaznicima i ovog, 26. izdanja letnje škole posvećene duhovnoj muzici, koju organizuje Društvo za negovanje tradicija i razvoj Sremskih Karlovaca, ima onih koji su došli prvi put.   

Dirigentkinji hora „Sveti Sava” iz Herceg Novog Sanji Radović to je prvo učešće u letnjoj školi o kojoj, kako kaže, nije mnogo znala.

„Oduševljena sam školom!“, kaže Sanja Radović.

„Došla sam s troje pevača iz hora i nama su sve radionice interesantne, ali ne možemo učestvovati u svim jer se održavaju istovremeno. Mislim da je smisao ovog kursa mnogo dublji od pukog učenja nota, iako je i to vrlo važno. Vrlo je  bitno da se hrišćanski povezujemo jer smo jedno biće, nismo toliko razdeljeni kilometrima koliko smo se sami razdelili.“


Predavanja eminentnih stručnjaka

Sastavni deo programa letnje škole crkvenog pojanja „Korneliju u spomen“, nazvane po Korneliju Stankoviću koji je u Donjoj crkvi u Karlovcima zabeležio crkveno pojanje, jesu predavanja eminentnih predavača. Ove godine su predavanja održali dr Svetlana Tomin, prof. dr Danica Petrović, dr Nenad Ristović, mr Milica Andrejević i pojac iz Temišvara, inženjer telekomunikacija Dejan Popov. Polaznici su ovog puta imali priliku i da slušaju ansambl „Renesans“. Večeras od 20 sati u Ekološkom centru „Radulovački“ na programu je predstavljanje notnih zbornika i melografskih zbirki srpskog pojanja.


Letnju školu u Karlovcima, kao jedinstveno mesto za učenje crkvenog pojanja, sedmi put pohađa Jovana Nedeljković iz Leskovca. Kao profesionalna muzičarka, koja svira violu i peva u crkvenom horu „Branko” u Leskovcu, kaže da je tokom prvog učešća bila oduševljena onim što škola pruža – rad s različitim dirigentima, upoznavanje novih kompozicija, ali i polaznika s raznih strana koji imaju ista interesovanja.

Po njenim rečima, posebna lepota škole su sami Karlovci, te mogućnost obilaska mnogobrojnih znamenitih mesta, kao što je ove godine to bio Temišvar.

Drugarica koju je Jovana upoznala u letnjoj školi Sara Milanović iz Beograda, na osnovu trogodišnjeg učešća u radu kursa, kaže da je na nju najveći utisak ostavio pristup prema pevačima.


Pojci u Muzeju pčelarstva

Letnja škola crkvenog pojanja „Korneliju u pomen“ završava se u nedelju, 5. avgusta. Tog dana od 9.30 sati polaznici će u Sabornoj crkvi pevati na liturgiji, a od 11 sati u Muzeju pčelarstva i Vinskoj kući „Živanović“ prisustvovati predavanju mr Dušana Mihaleka. Njegovo izlaganje nosi naziv „Stopama Bogorodice u Svetoj zemlji“.


„Prvi put sam bila sa 16 godina i mnogo mi je značilo razumevanje koje je tada pokazano prema manje iskusnim pevačima“,  priča Sara.

„Mnogo toga sam naučila o crkvenom pojanju u ovoj školi, što mi je mnogo pomoglo u horskom pevanju u Ruskoj crkvi u Beogradu. Mnogo mi znači svaki dolazak u školu zbog usavršavala u pevačkom, pojačkom i duhovnom smislu.“

Održavanje škole ove godine su pomogli episkop sremski Vasilije, opština Sremski Karlovci, kompanija „AL Ranjafed“, vinari Žarko Živanović i Petar Bajilo.

Z. Milosavljević

Autor:
Pošaljite komentar
Koncert polaznika Letnje škole „Korneliju u spomen“

Koncert polaznika Letnje škole „Korneliju u spomen“

04.08.2017. 19:33 19:36
Škola crkvenog  pojanja „Korneliju u spomen“ u Sremskim Karlovcima

Škola crkvenog  pojanja „Korneliju u spomen“ u Sremskim Karlovcima

03.08.2017. 09:23 09:34