Рецепт дана: Тирамису
У питању је освежавајућа италијанска посластица, за коју историчари гастрономије не могу да се сложе да ли потиче из Сијене или Тревиза...
Састојци (за 4 особе):
- жуманце,
- 3 јајета,
- 1 шећер у праху,
- 200 г ванил шећера,
- 2 дл слатке павлаке,
500 г маскарпонеа,
- лимун (кашичица цеђеног сока),
- кремфикс,
- 200 г пишкота,
- 200 мл црне кафе,
- 2 кашике рума,
- какао у праху
Припрема:
1. Жумаце, јаја, шећер и ванил шећер помешати у чинији, па улупати пенасто.
2. Од слатке павлаке и кремфикса ручним миксером истући шлаг.
3. Готов шлаг прво помешати са смесом од јаја и шећера, а затим умешати маскарпоне уз додатак кашичице лимуновог сока.
4. Све заједно добро измешати.
5. Кафу и рум помешати, па у њих умакати пишкоте и наизменично слагати ред намочених пишкота, па ред крема.
6. На крају завршти с кремом и колач посути какаом у праху.