Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Велики ученици спремали здрав оброк за мале

08.11.2017. 17:36 18:17
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Поводом обележавања кампање “Октобар месец правилне исхране”, у ОШ “Иван Гундлић” је, на Европски дан кувања, одржана демонстрација припреме оброка по принципима правилне исхране.

Оброке су за малишане припремали средњошколци Економске школе са смера кулинарски техничар. Ово је још једна у низу акција које је ове године спровео Институт за јавно здравље Војводине у сарадњи са Градском управом за здравство, Министарством здравља и мрежом института и завода за јавно здравље у Србији.

-  Ми у Војводини имамонајвећи проблем како се правилно хранити, јер се врло често користе претеране количине масноће и угљених хидрата – рекао је Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват. - Кампања “Октобар месец правилне исхртане” активно се спроводи још од 2001. године и тиме се покушава скренути пажња на правилну исхрану, на све здраве стилове живота и колико је то важно за будућност свих нас, нарочито најмлађих. Превенција је најважнија и зато се трудимо да сви заједно усадимо деци праве вредности и објаснимо који су то здрави стилови живота, како би током одрастања усвајали та сазнања и практиковали их у будућности. 

Како каже специјалиста социјалне медицине Центра Института за промоцију здравља доц. др Душан Чанковић, ово је једна од најзначајнијих кампања из календара јавног здравља. Институт, под покровитељством Градске управе за здравство већ више од 15 година организује значајан број активности сваке године, како би се подигла свест и деце и одраслог становништва о значају правилне исхране.

- Оно што се подразумева под правилном и здравом исхраном, нарочито за најмлађе, је да имају најмање пет оброка дневно, који су подељени на три главна оброка и две ужине – рекао је Чанковић. - Ужину углавном чини свеже воће, а у главним оброцима би требало увек да буде заступљено по мало од свих врсти намирница које су здраве. Наравно, довољан унос млека и млечних производа, као и воде такође су уврштени у здраву исхрану.

Према речима нашег саговорника, рађена су истраживања гојазности код деце и то 2006. и 2013. године. Резултати указују на то да је 2013. повећан број гојазне деце за око три одсто, у односу на 2006. годину. Иако се спроводе мере превенције и едукација деце, нажалост и даље је проблем гојазности у порасту. Наредно истраживање које ће се спровести за две до три године ће дати нове информације о томе да ли је тај тренд наставио да расте.

Под правилном и здравом исхраном, нарочито за најмлађе, се подразумева да имају најмање пет оброка дневно, који су подељени на три главна оброка и две ужине (Душан Чанковић)

–  Заједно са Градском управом за здравство учествујемо и у планирању и контроли свих оброка који се нуде у исхрани  деце предшколског и школског узрата – казала је специјалиста хигијене др Милка Поповић са Института за јавно здравље Војводине. - Имамо организовану исхрану у предшколским установама и на једном месту се планира и реализује припрема оброка, те можемо рећи да вишедеценијска сарадња у смислу планирања и контроле таквих оброка, како у погледу квалитета, тако и у погледу здравствене исправности, практично је загарантована. Град обезбеђује предшколским и школским установама неку врсту сигурности и сарадње са стручњацима који могу да контролишу безбедност таквих оброка.

Како каже наша саговорница, по питању квалитета увек има простора за унапређење, те се из тог разлога апелује на предшколске установе и све школе које различито планирају и реализују исхрану, да приликом планирања уграде квалитет намирница, као значајан моменат у реализацији тендера.

Текст и фото: И. Миклоши

Пише:
Пошаљите коментар