Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Veliki učenici spremali zdrav obrok za male

08.11.2017. 17:36 18:17
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Povodom obeležavanja kampanje “Oktobar mesec pravilne ishrane”, u OŠ “Ivan Gundlić” je, na Evropski dan kuvanja, održana demonstracija pripreme obroka po principima pravilne ishrane.

Obroke su za mališane pripremali srednjoškolci Ekonomske škole sa smera kulinarski tehničar. Ovo je još jedna u nizu akcija koje je ove godine sproveo Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo, Ministarstvom zdravlja i mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje u Srbiji.

-  Mi u Vojvodini imamonajveći problem kako se pravilno hraniti, jer se vrlo često koriste preterane količine masnoće i ugljenih hidrata – rekao je Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat. - Kampanja “Oktobar mesec pravilne ishrtane” aktivno se sprovodi još od 2001. godine i time se pokušava skrenuti pažnja na pravilnu ishranu, na sve zdrave stilove života i koliko je to važno za budućnost svih nas, naročito najmlađih. Prevencija je najvažnija i zato se trudimo da svi zajedno usadimo deci prave vrednosti i objasnimo koji su to zdravi stilovi života, kako bi tokom odrastanja usvajali ta saznanja i praktikovali ih u budućnosti. 

Kako kaže specijalista socijalne medicine Centra Instituta za promociju zdravlja doc. dr Dušan Čanković, ovo je jedna od najznačajnijih kampanja iz kalendara javnog zdravlja. Institut, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo već više od 15 godina organizuje značajan broj aktivnosti svake godine, kako bi se podigla svest i dece i odraslog stanovništva o značaju pravilne ishrane.

- Ono što se podrazumeva pod pravilnom i zdravom ishranom, naročito za najmlađe, je da imaju najmanje pet obroka dnevno, koji su podeljeni na tri glavna obroka i dve užine – rekao je Čanković. - Užinu uglavnom čini sveže voće, a u glavnim obrocima bi trebalo uvek da bude zastupljeno po malo od svih vrsti namirnica koje su zdrave. Naravno, dovoljan unos mleka i mlečnih proizvoda, kao i vode takođe su uvršteni u zdravu ishranu.

Prema rečima našeg sagovornika, rađena su istraživanja gojaznosti kod dece i to 2006. i 2013. godine. Rezultati ukazuju na to da je 2013. povećan broj gojazne dece za oko tri odsto, u odnosu na 2006. godinu. Iako se sprovode mere prevencije i edukacija dece, nažalost i dalje je problem gojaznosti u porastu. Naredno istraživanje koje će se sprovesti za dve do tri godine će dati nove informacije o tome da li je taj trend nastavio da raste.

Pod pravilnom i zdravom ishranom, naročito za najmlađe, se podrazumeva da imaju najmanje pet obroka dnevno, koji su podeljeni na tri glavna obroka i dve užine (Dušan Čanković)

–  Zajedno sa Gradskom upravom za zdravstvo učestvujemo i u planiranju i kontroli svih obroka koji se nude u ishrani  dece predškolskog i školskog uzrata – kazala je specijalista higijene dr Milka Popović sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine. - Imamo organizovanu ishranu u predškolskim ustanovama i na jednom mestu se planira i realizuje priprema obroka, te možemo reći da višedecenijska saradnja u smislu planiranja i kontrole takvih obroka, kako u pogledu kvaliteta, tako i u pogledu zdravstvene ispravnosti, praktično je zagarantovana. Grad obezbeđuje predškolskim i školskim ustanovama neku vrstu sigurnosti i saradnje sa stručnjacima koji mogu da kontrolišu bezbednost takvih obroka.

Kako kaže naša sagovornica, po pitanju kvaliteta uvek ima prostora za unapređenje, te se iz tog razloga apeluje na predškolske ustanove i sve škole koje različito planiraju i realizuju ishranu, da prilikom planiranja ugrade kvalitet namirnica, kao značajan momenat u realizaciji tendera.

Tekst i foto: I. Mikloši

Autor:
Pošaljite komentar