Рецепт дана: Вегетаријански сендвичи и „пијана“ пилетина
Да, добро сте видели – данас два рецепта; посни и мрсни, то јест, вегетаријански и месни. Разлог, врло једноставан: Славимо 20. октобар, Светски дан кувара.
Вегетаријански сендвичи
Састојци:
- 2,5 дл конзервисаних лисичарки,
- 6 кришки хлеба,
- чен белог лука,
- грудвица путера,
- 200 г сира,
- мало тимијана,
- бибер и со по укусу,
- маслиново уље
Припрема:
1. Очишћене и исецкане лисичарке бланширати на високој температури неколико минута на растопљеном путеру док течност на испари, а затим посолити и зачинити тимијаном и бибером.
2. Кришке хлеба мало натрљати белим луком, а потом покапати неколико капи маслиновог уља.
3. На хлеб ставити бланширане лисичарке.
4. Крупно нарибан сир поређати по лисичаркама.
5. Послагати на пекпапир и пећи на 250 степени три минута.
6. Прстохват свежег першуновог листа или неколико ситних комадића чили паприке ставити на врх за декорацију.
Пилетина у вину
Састојци:
- 800 г пилећег филеа,
- 4 чена белог лука,
- 100 г лука,
- један парадајз из конзерве,
- 2 кашике маслиновог уља,
- кашика насецканог босиљка,
- 2 кашике вегете,
- со и бибер,
- 50 мл белог вина,
- 300 г пиринча
Припрема:
1. У тигању на загрејано маслиново уље ставити ситније исецкан лук, лагано га посолити и пропржити до златносмеђе боје.
2. Додати исецкан бели лук и пилеће филете исецкане на коцкице.
3. Посути вегетом и пржити док пилетина не добије фину златну боју.
4. Додати исецкан парадајз и вино, па на лаганој ватри кувати око пола сата да пилетина омекша. По потреби подлити с мало воде.
5. У међувремену, скувати пиринач у благо посољеној води и оцедити га.
6. Пилетину у овом сјајном сосу и кувани пиринач посути исецканим босиљком.