Recept dana: Vegetarijanski sendviči i „pijana“ piletina
Da, dobro ste videli – danas dva recepta; posni i mrsni, to jest, vegetarijanski i mesni. Razlog, vrlo jednostavan: Slavimo 20. oktobar, Svetski dan kuvara.
Vegetarijanski sendviči
Sastojci:
- 2,5 dl konzervisanih lisičarki,
- 6 kriški hleba,
- čen belog luka,
- grudvica putera,
- 200 g sira,
- malo timijana,
- biber i so po ukusu,
- maslinovo ulje
Priprema:
1. Očišćene i iseckane lisičarke blanširati na visokoj temperaturi nekoliko minuta na rastopljenom puteru dok tečnost na ispari, a zatim posoliti i začiniti timijanom i biberom.
2. Kriške hleba malo natrljati belim lukom, a potom pokapati nekoliko kapi maslinovog ulja.
3. Na hleb staviti blanširane lisičarke.
4. Krupno nariban sir poređati po lisičarkama.
5. Poslagati na pekpapir i peći na 250 stepeni tri minuta.
6. Prstohvat svežeg peršunovog lista ili nekoliko sitnih komadića čili paprike staviti na vrh za dekoraciju.
Piletina u vinu
Sastojci:
- 800 g pilećeg filea,
- 4 čena belog luka,
- 100 g luka,
- jedan paradajz iz konzerve,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- kašika naseckanog bosiljka,
- 2 kašike vegete,
- so i biber,
- 50 ml belog vina,
- 300 g pirinča
Priprema:
1. U tiganju na zagrejano maslinovo ulje staviti sitnije iseckan luk, lagano ga posoliti i propržiti do zlatnosmeđe boje.
2. Dodati iseckan beli luk i pileće filete iseckane na kockice.
3. Posuti vegetom i pržiti dok piletina ne dobije finu zlatnu boju.
4. Dodati iseckan paradajz i vino, pa na laganoj vatri kuvati oko pola sata da piletina omekša. Po potrebi podliti s malo vode.
5. U međuvremenu, skuvati pirinač u blago posoljenoj vodi i ocediti ga.
6. Piletinu u ovom sjajnom sosu i kuvani pirinač posuti iseckanim bosiljkom.