Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Vegetarijanski sendviči i „pijana“ piletina

20.10.2017. 16:22 16:30
Piše:
Foto: pixabay.com

Da, dobro ste videli – danas dva recepta; posni i mrsni, to jest, vegetarijanski i mesni. Razlog, vrlo jednostavan: Slavimo 20. oktobar, Svetski dan kuvara.

Vegetarijanski sendviči

Sastojci:

- 2,5 dl konzervisanih lisičarki,

- 6 kriški hleba,

- čen belog luka,

- grudvica putera,

- 200 g sira,

- malo timijana,

- biber i so po ukusu,

- maslinovo ulje

Priprema:

1. Očišćene i iseckane lisičarke blanširati na visokoj temperaturi nekoliko minuta na rastopljenom puteru dok tečnost na ispari, a zatim posoliti i začiniti timijanom i biberom.

2. Kriške hleba malo natrljati belim lukom, a potom pokapati nekoliko kapi maslinovog ulja.

3. Na hleb staviti blanširane lisičarke.

4. Krupno nariban sir poređati po lisičarkama.

5. Poslagati na pekpapir i peći na 250 stepeni tri minuta.

6. Prstohvat svežeg peršunovog lista ili nekoliko sitnih komadića čili paprike staviti na vrh za dekoraciju.

Piletina u vinu

Sastojci:

- 800 g pilećeg filea,

- 4 čena belog luka,

- 100 g luka,

- jedan paradajz iz konzerve,

- 2 kašike maslinovog ulja,

- kašika naseckanog bosiljka,

- 2 kašike vegete,

- so i biber,

- 50 ml belog vina,

- 300 g pirinča

Priprema:

1. U tiganju na zagrejano maslinovo ulje staviti sitnije iseckan luk, lagano ga posoliti i propržiti do zlatnosmeđe boje.

2. Dodati iseckan beli luk i pileće filete iseckane na kockice.

3. Posuti vegetom i pržiti dok piletina ne dobije finu zlatnu boju.

4. Dodati iseckan paradajz i vino, pa na laganoj vatri kuvati oko pola sata da piletina omekša. Po potrebi podliti s malo vode.

5. U međuvremenu, skuvati pirinač u blago posoljenoj vodi i ocediti ga.

6. Piletinu u ovom sjajnom sosu i kuvani pirinač posuti iseckanim bosiljkom.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Slatka pita sa sirom

Recept dana: Slatka pita sa sirom

12.10.2017. 12:43 13:02
Recept dana: Špagete sa orasima i parmezanom

Recept dana: Špagete sa orasima i parmezanom

09.10.2017. 13:31 13:35