Гладујете, а не успевате да смршате? Научници знају зашто...
Сви знамо да је у основи сваке дијете правило да једемо што више поврћа. Међутим, нова научна истраживања открила су да би чак и неке поврћке требало заобићи ако планирамо да скинемо вишак килограма.
Поврће је увијек асоцијација на здраву и свежу храну богату витаминима; идеална основа сваког плана исхране за добро здравље, али и за мршављење.
Међутим, стручњаци Харвардске Школе за јавно здравље су провели истраживање о прехрамбеним навикама 13.000 одраслих људи.
Истраживање је трајало више од 20 година, а резултати су показали да је скробно поврће заслужно за добијање килограма.
Наиме, испитаници који су чешће конзумирали скробно поврће добивали су на тежини више од испитаника који су јели друге врсте поврћа.
У то, „опасно“ поврће спадају кукуруз, кромпир, грашак и пасуљ, а кукуруз је издвојен као поврће које највише дебља.
Ако желите да смршате или пак да задржите тренутну килажу, уместо кскробног једите поврће богато влакнима.
Ту спадају карфиол, броколи, купус и шаргарепа.
Такође, препоручује се и унос поврћа с високим pprocеntom воде - парадајз, краставци, зелена салата, тиквице, келераба или ротквице.
Ово поврћа има изузетно мало калорија, при чему су истовремено врло здраве и хранљиве.