Нордијска дијета: Мршавите као викинзи
Иако многи и даље префирирају медитерански јеловник, можда није згорег у сусрет надолазећим хладнијим месецима размислити о преласку на мало „јачи“ нордијски начин живота - и њихову исхрану.
Ова дијета све је популарнија међу познатима, а већ неколико истраживања потврдило је како је овакав режим исхране одличан начин како за скидање вишка килограма, тако и за довођење у ред организма и побољшање целокупног здравља.
Кад је реч о здрављу, нордијски мени значајно регулише крвни притисак и снижава штетни холестерол, а велик утицај има и на решавање проблема разних упала, повезаних с неким хроничним болестима - раком, дијабетесом типа 2, па чак и Alchajmеrom.
Исто тога, јеловник викинга одличан је и начин за здраво мршављење.
Људи у нордијским земљама спадају међу оне са најмање проблема са вишком килограма, а да се оваквом исхраном лако мршави показало је и опсежно истраживање спроведено пре неколико година.
У научној студији од 147 гојазних пацијената колико их је учествовало у истраживању, они који су се држали нордијске исхране смршали су 4,7 килограма након 26 недеља, док је контролна група успела да скине свега 1.5 килограма.
Занимљиво је и то што је већа количина тих килограма отишла са стомака, захваљујући чињеници да се нордијска дијета у великој мери састоји од намирница које сагоревају масти.
Сад још да видимо шта јести како би килограми почели да се “топе”.
Готово сво поврће и воће је дозвољено, али нагласак је на - боровницама и осталом бобичастом воћу, јабукама, крушкама и шљивама, док се од поврћа препоручују празилук, цвекла, шаргарепа, келераба, паштрнак, бундева, кромпир и лук.
Веома је важно јести и доста купуса, карфиола, кеља, спанаћа и осталог зеленог поврћа...
- транс масноће,
- брза храна,
- сокови,
- прерађена храна,
- адитиви у храни.
У нордијској исхрани риба је неизбежна, што је одлично јер је препуна витамина Д, омега 3 масних киселина, јода, цинка и других важних нутријената.
Дозвољене су готово све врсте риба, посебно харинга, скуша, лосос и бела риба.
Препорука је да се риба једе најмање два пута недељно, док је код меса потребно смањити унос масног меса и настојати да се дивљач нађе на јеловнику.
Црвено и бело месо требало би јести што ређе, док би саламе, виршле и остале месне прерађевине требало у потпуности избегавати.
Млеко и јаја су дозвољени, али у умереним количинама.
Орашасте грицкалице играју велику улогу у здравој исхрани, па није чудно да су и код викинга нашле своје место.
Једите орахе, лешнике и бадеме, а додајте им и чиа сјеменке, ланене, сунцокретове и семенке бундеве.Као додатни извор протеина, на располагању су вам и сочиво, пасуљ и грашак.
Раж, јечам и овас су главне житарице у нордијској прехрани - уз то што мање прерађено, то боље!
И док се медитеранска исхрана базира на маслиновом уљу, у нордијској је нагласак на уљу од уљане репице (канола уље).