Рецепт дана: Лубеница у три чина
Једно од идеалних решења за летне врућине је лубеница, коју можемо да једемо за доручак, ручак и вечеру. Јер, лубеница је најбољи савезник онима који желе да скину неки килограм вишка, користи се и као диуретик, снижава холестерол и висок крвни притисак, ублажава тегобе у случају чира на желуцу...
Лубеница и мента
Састојци (за 5 особа):
- 800 г лубенице,
- четвртина лимуна,
- 25 г жутог шећера,
- гранчице менте,
- 25 мл коњака
Припрема:
1. Лубеницу очистити, исецкати на коцкице и поређати у већу посуду. 2. Сваки ред лубенице прелити лимуновим соком, посути жутим шећером и листићима свеже менте.
3. На крају прелити коњаком, па уситните у мултипрактику, добро охладити и послужити.
Салата од лубенице с лешницима
Састојци:
- 50 г лешника,
- 150 г малина,
- 1 кг очишћене лубенице,
- 150 г зелене салате
За прелив:
- 150 г малина,
- 2-3 кашичице сока лимете,
- кашичица жутог шећера,
- 50 мл уља од лешника
Припрема:
1. Лешнике испећи у тефлонском тигању, очистити од опне и исецкати на крупније комаде.
2. Лубеницу исећи на коцке.
3. У посуди за послуживање помешати лубеницу, зелену салату и малине.
4. Све прелити prеthodno умешаним преливом од малина.
5. Посути печеним лешницима.
Лубеница с роштиља
Припрема:
1. Кришке лубенице с кором, дебљине 2-3 центиметра, премажите маслиновим уљем с обе стране.
2. Пећи их на врућем роштиљу по 5 минута са сваке стране.
3. Затим их ставити на тањир, посолите и побиберити свеже млевеним бибером.
Хладна чорба од лубенице, љутих папричица и лимуна
Припрема:
1. Узети пола килограма хладне лубенице без коре.
2. Половину добро уситните у миксеру.
3. Додати лимунов сок и посолити по укусу.
4. Затим додати комадиће свеже љуте папричице и преосталу лубеницу.
5. На кратко миксати, како би остали комадићи воћа.
6. Још једном промешати све кашиком, излити у чинијице и украсити ситно исецканом љутом папричицом.