Recept dana: Lubenica u tri čina
Jedno od idealnih rešenja za letne vrućine je lubenica, koju možemo da jedemo za doručak, ručak i večeru. Jer, lubenica je najbolji saveznik onima koji žele da skinu neki kilogram viška, koristi se i kao diuretik, snižava holesterol i visok krvni pritisak, ublažava tegobe u slučaju čira na želucu...
Lubenica i menta
Sastojci (za 5 osoba):
- 800 g lubenice,
- četvrtina limuna,
- 25 g žutog šećera,
- grančice mente,
- 25 ml konjaka
Priprema:
1. Lubenicu očistiti, iseckati na kockice i poređati u veću posudu. 2. Svaki red lubenice preliti limunovim sokom, posuti žutim šećerom i listićima sveže mente.
3. Na kraju preliti konjakom, pa usitnite u multipraktiku, dobro ohladiti i poslužiti.
Salata od lubenice s lešnicima
Sastojci:
- 50 g lešnika,
- 150 g malina,
- 1 kg očišćene lubenice,
- 150 g zelene salate
Za preliv:
- 150 g malina,
- 2-3 kašičice soka limete,
- kašičica žutog šećera,
- 50 ml ulja od lešnika
Priprema:
1. Lešnike ispeći u teflonskom tiganju, očistiti od opne i iseckati na krupnije komade.
2. Lubenicu iseći na kocke.
3. U posudi za posluživanje pomešati lubenicu, zelenu salatu i maline.
4. Sve preliti prethodno umešanim prelivom od malina.
5. Posuti pečenim lešnicima.
Lubenica s roštilja
Priprema:
1. Kriške lubenice s korom, debljine 2-3 centimetra, premažite maslinovim uljem s obe strane.
2. Peći ih na vrućem roštilju po 5 minuta sa svake strane.
3. Zatim ih staviti na tanjir, posolite i pobiberiti sveže mlevenim biberom.
Hladna čorba od lubenice, ljutih papričica i limuna
Priprema:
1. Uzeti pola kilograma hladne lubenice bez kore.
2. Polovinu dobro usitnite u mikseru.
3. Dodati limunov sok i posoliti po ukusu.
4. Zatim dodati komadiće sveže ljute papričice i preostalu lubenicu.
5. Na kratko miksati, kako bi ostali komadići voća.
6. Još jednom promešati sve kašikom, izliti u činijice i ukrasiti sitno iseckanom ljutom papričicom.