Рецепт дана: Поховани празилук с пршутом
Ово можда јесте нешто необичнији начин припреме празилука, али што да не? Мало авантуре у кухињи не може да шкоди.
Састојци:
- 6 већих празилука,
- 4 кашике белог сувог вина,
- 6 парчади танко исечене пршуте,
- 2 јајета
- 6 кришки белог хлеба,
- маслиново уље,
- путер
Припрема:
1. Одстраните кору са хлеба, па од средине направити мрвице.
2. Загрејати рерну на 200 степени.
3. Очистити празилук, односно, одстранити све грубље зелене листове.
4. Преполовити празилук по дужини и испрати га под водом.
5. Ставити празилук у ватросталну посуду, посолити и побиберити, затим посути комадићима путера, па подлити вином и с мало воде.
6. Прекрити алуминијском фолијом и пећи пола сата у рерни, док празилук не омекша.
7. Оставити га да се охлади.
8. Оцедити и осушити га кухињским папиром, па умотати сваку половину у пршуту, умочити у јаја и уваљати у мрвице.
9. Пржити на маслиновом уљу док празилук не добије лепу боју и не постане хрскав.