Рецепт дана: Брзинске гомбоце
Ако сте до сада гомбоце ретко правили, јер је за њих потребно провести читав дан у кухињи, време је да се ствари промене.
Састојци (за 3 особе):
- 6 дцл воде,
- 60 г маргарина,
- 300 г брашна,
- 2 јајета,
- воће или пекмез по жељи,
- 2 кашике уља,
- 4 кашике презли,
- соли по укусу
Припрема:
1. Ставити воду, маргарин и соли да се кува.
2. Кад вода проври, додати брашно, добро измешати и додати јаја.
3. Тесто истрести на побрашњену радну површину, раширите га и пустите да се прохлади.
4. Потом га још мало умесити, док се не добије глатко тесто.
5. Уролати га и сећи на једнаке делове, потом мало развући и у средину ставити воће или пекмез.
6. на крају уролати у гомбоце.
7. У лонац сипати воду са мало соли и кад проври, стављати у њу гомбоце.
8. Кад се дигну (након једно 15 минута кувања) вадити их на тацну.
9. У тигањ сипати уље, па пропржити презле и затим додати гомбоце.