Recept dana: Brzinske gomboce
Ako ste do sada gomboce retko pravili, jer je za njih potrebno provesti čitav dan u kuhinji, vreme je da se stvari promene.
Sastojci (za 3 osobe):
- 6 dcl vode,
- 60 g margarina,
- 300 g brašna,
- 2 jajeta,
- voće ili pekmez po želji,
- 2 kašike ulja,
- 4 kašike prezli,
- soli po ukusu
Priprema:
1. Staviti vodu, margarin i soli da se kuva.
2. Kad voda provri, dodati brašno, dobro izmešati i dodati jaja.
3. Testo istresti na pobrašnjenu radnu površinu, raširite ga i pustite da se prohladi.
4. Potom ga još malo umesiti, dok se ne dobije glatko testo.
5. Urolati ga i seći na jednake delove, potom malo razvući i u sredinu staviti voće ili pekmez.
6. na kraju urolati u gomboce.
7. U lonac sipati vodu sa malo soli i kad provri, stavljati u nju gomboce.
8. Kad se dignu (nakon jedno 15 minuta kuvanja) vaditi ih na tacnu.
9. U tiganj sipati ulje, pa propržiti prezle i zatim dodati gomboce.