Рецепт дана: Слатки купус
Вероватно је мало оних који нису чули овај одличан виц: Пита дете маму да ли има нешто слатко да се једе, а она му одговори – има, слатки купус. Е па, дошао је и тај дан, време је да се „засладите“ нискокалоричном кашиком пуном здравља и укуса.
Састојци:
- главица купуса средње величине,
- 700-800 г јунеће плећке (може и неко друго месо),
- две-три главице лука,
- две-три шаргарепе,
- 3-5 већих кромпира,
- шоља сока од парадајза,
- вегета,
- алева паприка
- кашика брашна
- лист першуна,
- со по укусу
Припрема:
1. Главицу купуса очистити од површинских и оштећених листова, па исећи на четвртине.
2. Одстранити корен и сваку четвртину исећи попреко на три-четири дела.
3. Овако исечен купус ставити у већу шерпу, налити водом и пустити да проври.
4. Када вода прокључа, пустити да ври још две, три минута, па склонити са рингле и процедити воду.
5. Чим се потопи главица купуса у воду, узмети месо и исећи га на коцкице средње величине.
6. У велику шерпу сипати мало уља и, чим се загреје, ставити месо.
7. Смањити температуру, како би се месо фино динстало у свом соку. 8. Док се месо крчка, очистити две, три главице лука.
9. Након отприлике 10 минута динстања, месу додати лук и прстохват шећера, па промешати.
10. Очистите шаргарепу и исећи је на колутиће, па додати месу и луку.
11. Промешати и пустити да крчка. После десетак минута, јело посолити и додати вегету и наставити с кувањем у поклопљеној шерпи.
12. Након петнаестак минута, оољуштити кромпир и исећи га на четвртине, па додати у чорбу.
13. После неких 15 минута дистања, када у шерпи остане тек мало течности, измаћи шерпу са рингле и све попрашите равном варјачом брашна. Брашна би требало да буде тек толико да да густину будућој чорби.
14. Одмах затим додати и мало алеве паприке. Све промешати и вратити на ринглу.
15. Промешати све варјачом, па досути шољу сока од парадајза и две шоље воде. Промешати и пустити да јело поново крене да крчка још неких пола сата, до 40 минута.