overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Недимовић: Потписани сертификати за извоз меса у Kину

23.10.2016. 16:27 21:52
Пише:

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је Србија са Кином потписала сертификате о извозу говеђег и јагњећег меса у ту земљи.

Он је, приликом обиласка фабрике за прозводњу воћа Донера из Руме, казао да је сертификат са Кинезима потписан у петак, а три компаније из Србије обезбедиле су сертификате за тај извоз у Кину, од којих су две из Војводине и једна из централне Србије.

"Чим буде објављено на сајту Кинеског бироа за безбедност хране, ми ћемо имати ситуацију да извозимо те производе", казао је Недимовић.Он је најавио да ће покусати да преговара и да се обезбеде сертификати и за извоз млека и делова свињског меса у Кину."Пробаћемо да отворимо нове перспективе и шансе, јер уколико немамо тржиште џаба нам производња", казао је министар појопривреде нагласивши да је ово нова шанса и да морамо бити паметни да је искористимо.

Према његовим речима, Кина се у овом тренутку ставља у први план јер је то неограничено тржиште.Он је додао и да му многи замерају, јер се среће са бројним амбасадорима, али како је нагласио то ради да би обезбедио нова тржишта.

 

До краја године лабораторија за квалитет млека

Недимовић је најавио да ће Национална референтна лабораторија за контролу квалитета млека бити отворена до краја године.

"Даћемо све од себе да до краја године отворимо канал за контролу квалитета млека", казао је Недимовић приликом обиласка фабрике за производњу воћа Донера.

Према неговим рецима, када та лабораторија заживи постојаћа возила која ће ићи на терен и узимати узорке како би се радила контрола квалитета млека.

"Нама је идеја да у 2018. субвенције успоставимо на основу контроле квалитета. Да оно што је квалитетно буде више плаћено и да тако развијамо конкуренцију", казао је Недимовић.

Он је нагласио да Србија мора да се ослободи тога да се све плаћа исто јер, додао је, за то нема разлога.

"Уложићу огромну енергију са својим тимом да ово успоставим. Ја потпуно инсистирам на развоју нових тржишта, прерађивачком сектору и да успоставимо контролу квалитета, јер је то неминовно, не само код млека већ и семенске робе", казао је Недимовић.

 

Недимовић и Жидан посетили фабрику воћа у Руми

Недимовић је са словеначким министром пољопривреде Дејаном Жиданом посетио фабрику за производњу воћа Донера у Руми.Недимовић је након обиласка казао да је ова посета организована уочи сутрашње заједничке седнице влада Словеније и Србије, како би колеги из Словеније показао примере добрих пракси у Србији.

Он је додао да је са Жеданом разговарао о искуствима Словеније у области пољопривреде, прецизирајући конкретно у области сигурности хране и руралном развоју, где је Словенија постигла значајне резултате.Недимовић је потсетио да ће у наредном периоду инсистирати на прерађивачкој индустрији и на обнову механизације, додајићи да ће бити одговорено и на све захтеве за инвестиције које ће бити измирене из уштеда.

Министар пољопривреде је казао да ће до краја године бити исплаћени и сви дугови из области сточарства.Жедан је рекао да му је драго што је данас у Србији видео два примера добре праксе као што је Митрос који је такође посетио и фабрика Донера.

Он је нагласио да ће Словенија увек помоћи својим искуствима Србији у свему везано за пољопривреду.фабрика Донера налази се у Руми и простире се на око 170 хектара од којих на око 100 хектара гаји јабуке.Највише воћа извози на трзиште Русије, а како су казали представници те фабрике у плану је да извоз прошире на тжиште Северне Африке, Индије и Кине.

У плану за наредну годину је да отворе и хладњачу капацитета 3.500 тона, а да у наредних пет година целокупна површина воћњака буде наводњавања и обезбеђена противградном заштитом.

(Танјуг)

Аутор:
Пошаљите коментар