clear sky
12°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Баклаве и јагњетина супер иду уз енглески чај

16.11.2015. 17:16 13:33
Пише:

У Сјеници, како причају, важи обичај да се на бабине као поклон носе - скије. Јер, у овим пределима од почетка децембра до априла нико и не размишља да може бити дана без снежног прекривача.

 Хвале се, солидарност је таква да ниједна кућа не сме остати завејана. Но ових дана и у Сјеници су сви били изненађени лепим временом, па се десило и оно чему се нико није надао – да се по сунчаном дану може чамцем обићи Сјеничко језеро, све до чувене Ледене пећине. Сунце је изненадило и госта који је први пут обитавао у Сјеници – британског амбасадора Дениса Кифа. „ Посебно ми је драго да сам овде сада када је температура висока, јер сви су ме упозоравали да може да буде веома ниска“, признао је Киф.

Повод за боравак у овом граду био је догађај у организацији „Колор прес групе“, амбасаде Велике Британије и Општине Сјеница, на коме су представљени кулинарски специјалитети тога краја и британске кухиње. Специјалитете су припремале локалне домаћице и главни кувар британске амбасаде. Киф је током посете Сјеници обишао и прихватни центар за азиланте, којем је, као и деци у дому, однета храна том приликом припремљена.

Отварајући манифестацију, британски амбасадор је рекао да се уверио да Сјеница, као и цела Србија, има шта да понуди кад је у питању прехрамбена индустрија.

- Разговарали смо о сличностима и разликама, пре свега кроз укусе, истакао је он, и додао да постоји већ неколико примера удруженог српско - британског знања и искустава у области хране и пића, као и да ту постоји простор за проширење сарадње. Амбасадор Киф је оценио храну у Србији као „ веома добру “, посебно издвојивши кајмак као специфично јело које му се допада.



- За мене је веома важно да разумем традицију земље, не само са гледишта привреде и економије, него и какве специјалитете имате и одакле је храна, констатовао је он.А на британском столу – специфичности те земље – пастирска пита са јагњетином, или говедином, тартуфи, чајни сендвичи и ситни колачи, пудинг.. Његова екселенција открила је домаћинима рецепт како се припрема енглески традиционални чај, уз додатне „ консултације “ са својом супругом, која га, припрема у њиховом дому. Тврди да не важи оно правило „ чаја у пет поподне “, већ да се пије у свим приликама – када имате проблем, попићете чај. Када сте уморни – опет је ту чај. А најважније у свему је, подвлачи, да вода буде врела и да чај у њој одстоји пет минута.



На питање шта се гостима највише свидело од локалних специјалитета, шеф ресторана и кухиње хотела „ Борићи “ Бесим Ступљанин нам набраја да  је хит пуњени батак, али и телећа ребра испод сача, потопљика са сувим овчијим месом, домаћа јагњетина, пите, мантије, баклаве, тулумбе, туфахије … Поносан је што су то традиционална јела која не можете наћи на другим местима, већ само у околини Сјенице, Новог Пазара и Тутина.На питање да ли је тачно да су кувари себични и да неће да одају своје тајне, Ступљанин истиче да се многи жале на то, али да он не спада у ту групу, пошто је увек спреман да вештину пренесе млађим колегама. Присећа се ипак да има и кувара који неће да кажу рецепт.



-  Једном приликом сам радио на приморју, а код нас тада није било ракова, ни шкољки. Кад оно добијем поруyбину баш ракове, питам кувара – колегу како се припремају, није хтео да ми каже. Онда сам морао да идем да поручим ракове, али нисам открио да је порција за мене, сео сам поред кухиње на којој су била отворена врата и „ снимио “ како их тај колега спрема. Тако сам научио да припремам и тај специјалитет. Мораш некад и да „ крадеш“ занат, ако мислиш да радиш. Но ја свој занат не кријем. То није само рецепт него и вештина, машта, да имате стила и љубави према том послу. Ако радиш без воље не испадне добро, открива нам Бесим Ступљанин. Смеје се кад прича како га пријатељи који су у иностранству зову када га виде на телевизији и кажу  „ мораш то да правиш и кад ми дођемо “.



- Кажем им – па ја то правим нон – стоп, тврди Бесим.

За Сјеницу ћете често чути да изгледа као швајцарски градић. Председник општине Хазбо Мујовић ( СДА ) истиче да је у последње две године Сјеница постала велико градилиште, да мења своје лице и постаје уређено место које води рачуна о сваком детаљу, као што и доликује једном планинском градићу. На питање значи ли то да су спремни за предстојеће локалне изборе, Мујовић одговара :



- Ми смо одрадили све оно што је могло да буде, не размишљајући о изборима. Урадили  смо и много више него што смо очекивали. Мислим да смо променили живот грађана на боље. Набројаћу вам само оно најважније – урађен је цемент - азбестни цевовод, нови водовод, у сарадњи са Еуропрогресом пумпно постројење, направили смо лабараторију за испитивање квалитета сира, млека и других наших млечних производа, вредну милион евра. Саградили смо ски центар и алпску стазу - истиче наш саговорник. - Уређен је и корзо, на коме традиционално сваког лета шета две хиљаде грађана, оних који су стално ту, заједно са Сјеничанима који раде у иностранству и лето проводе у завичају.



Интересовало нас је какво је искуство локалних власти у сарадњи са Републиком. Мујовић истиче да постоје два сегмента када се посматра сарадња са Владом Србије, а то је сарадња са самим министарствима и са јавним предузећима.-  Сарадња са министарствима је коректна, добра и јасна, једноставно са квалитетним пројектима можете конкурисати и добити средства, не гледа се која је политичка опција где на власти. Међутим, са јавним предузећима, не могу да кажем да смо задовољни, зато што мислим да она са нивоа Републике као што су Србијашуме, Србијаводе, ЕлектроСрбија коче развој локалне заједнице, јер имају круте ставове. Ево ми смо имали три године проблем са скијалиштем. Постали смо национални бијатлон центар, све набавке спровели, а нисмо могли да прикачимо струју да би он функционисао. Апсурдно је да Србијашуме забране да на земљишту које је њихово власништво, а на територији је Сјенице, не можете укопати пет стубова за електричну расвету. Нигде се ништа не односи, то служи грађанима Србије, истиче Мујовић. 



По његовим речима велики проблемсу им споре процедуре, које је врло тешко испунити.- Ево, рецимо, ми смо због таквог односа на једном пројекту изгубили 240.000 евра европских пара и то је оно што фрустрира локалне самоуправе, да не могу да се изборе са јавним предузећима са нивоу Србије, објашњава председник општине Сјеница.



На опаску да је један од коалиционих партнера СДА у локалној власти СПС, који држи, рецимо, министарство енергетике, Мујовић подвлачи :

- Ми мамо изванреду сарадњу са СПС – ом, она траје дуги низ година, која ће се, ако бог да и наставити. Министарства су једно, други закони важе тамо. У разговорима са њима често пута сам чуо да имају проблем са јавним предузећима која су скоро потпуно аутономна у односу на министарства, тврди Мујовић.



Светлана Станковић







 

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар