clear sky
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Мото ГП: Педроса у сенци сукоба Росија и Маркеса

25.10.2015. 17:11 13:33
Пише:

Возач Репсол Хонде Дани Педроса тријумфовао је на Великој награди Малезије, претпоследњој трци сезоне краљевске класе Мото ГП шампионата.

Он је на стази Сепанг дошао до друге победе за три недеље, а 51. у каријери, после супериорне вожње. Друго место, с три секунде заостатка, заузео је Хорхе Лоренцо на Јамахи, док је као трећепласирани кроз циљ прошао Валентино Роси. Следио је возач Јамахе Тех 3 Бредли Смит, испред Кала Крачлоуа на Хонди екипе ЛЦР, возача Прамак Дукатија Данила Петручија и Алеша Еспаргара на Сузукију. Прву десеторицу комплетирали су други возач Сузукија Маверик Вињалес, Пол Еспаргаро на Јамахи Тех 3 и возач Априлије Штефан Брадл.

Педроса је возио сјајно и сасвим заслужено је дошао до победе. Он се одвојио од Лоренца, који је био довољно далеко од Росија и постарао се да пред одлучујућу трку 8. новембра у Валенсији разлика између њих двојице буде само седам бодова у корист “Доктора”. Иначе, Педросина победа остала је у сенци правог бокс меча на стази између Росија и Маркеса. Њих двојица су прешли све границе у том окршају, било је и неколико контаката у борби која је изгледала као да се дешава у последњем кругу трке. Евидентно је било и да су обојица спремни да жртвују трку зарад својих циљева, а то се видело и када је Роси успорио испред Маркеса, а млади Шпанац ударио у њега. Италијан га је због тога одгурнуо и трка је била готова за Маркеса (браниоца титуле), док је “Доктор” наставио даље. Иначе, Роси је пре неколико дана оптужио Маркеса да се понаша као дете и да жели да Хорхе Лоренцо освоји титулу и да га је намерно успоравао у Аустралији, а слично се десило и само недељу дана касније.

Роси је рекао да га је Маркес коштао десете титуле после инцидента који су имали.

- Марк је на стази показао оно што сам најавио на конференцији за медије у четвртак. Успео је и ја сам изгубио титулу. Нисам желео да излети, то није била моја намера, само сам желео да га померим са идеалне линије јер ми је било доста, а онда сам желео да му помогнем. Дотакли смо се, али није истина да сам га шутнуо. Он је својим мотором дотакао моју ногу, која је склизнула. Мислим да је ово лош исход за све. Било би лепо борити се са Лоренцом, али је Марк је одлучио да мора да реши ствар у његову корист – казао је “Доктор” Роси.

Маркес је, очекивано, имао другачије виђење инцидента и истакао је да је Роси изгубио контролу.

- Валентино је изненадио све својим виђењем моје победе на Филип Ајланду. Претекли смо један другога неколико пута и возили смо брзо једном линијом. Када ме је први пут претекао, покушао сам да га пратим, али сам видео да сам бржи. Покушао сам да возим своју трку, претекао сам га и покушао да направим разлику. Међутим, нисам могао да нађем прави ритам када је Валентино био испред, није био веома брз, а ја сам мислио да могу да будем још бржи. Види се на снимку да ја скрећем, чујем Јамаху и покушавам да се подигнем. Али, он је стајао усправно и нисам очекивао да ће ме  гурнути ногом и закачити моју предњу кочницу, па сам изгубио контролу над предњим крајем. За мене није битно да ли је то Валентино или неки други возач. Такав инцидент значи да је неко изгубио контролу. Борба не сме да пређе границе до којих смо ми већ дошли у тренутку када један возач шутне другог - истакао је Маркес.

С. Р.

“Доктор” кажњен

Деветоструки светски шампион Валентино Роси задржаће треће место у Великој награди Малезије, али је добио три казнена поена због инцидента с Марком Маркесом. Пошто је већ имао један негативни бод због инцидента с Хорхеом Лоренцом у Мизану, то значи да ће на последњој трци сезоне, у Валенсији, Роси стартовати са самог зачеља.

У образложењу овакве одлуке, дирекција трке је навела да постоји кривица обојице возача, да је евидентно да је Маркес покушавао да поремети Росијев ритам, али није прекршио правила. С друге стране, Роси је  реаговао на провокацију и намерно је изазвао контакт.

“Доктор” је поднео жалбу на казну дирекције трке и она је одбијена.

Аутор:
Пошаљите коментар