Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Moto GP: Pedrosa u senci sukoba Rosija i Markesa

25.10.2015. 17:11 13:33
Piše:

Vozač Repsol Honde Dani Pedrosa trijumfovao je na Velikoj nagradi Malezije, pretposlednjoj trci sezone kraljevske klase Moto GP šampionata.

On je na stazi Sepang došao do druge pobede za tri nedelje, a 51. u karijeri, posle superiorne vožnje. Drugo mesto, s tri sekunde zaostatka, zauzeo je Horhe Lorenco na Jamahi, dok je kao trećeplasirani kroz cilj prošao Valentino Rosi. Sledio je vozač Jamahe Teh 3 Bredli Smit, ispred Kala Kračloua na Hondi ekipe LCR, vozača Pramak Dukatija Danila Petručija i Aleša Espargara na Suzukiju. Prvu desetoricu kompletirali su drugi vozač Suzukija Maverik Vinjales, Pol Espargaro na Jamahi Teh 3 i vozač Aprilije Štefan Bradl.

Pedrosa je vozio sjajno i sasvim zasluženo je došao do pobede. On se odvojio od Lorenca, koji je bio dovoljno daleko od Rosija i postarao se da pred odlučujuću trku 8. novembra u Valensiji razlika između njih dvojice bude samo sedam bodova u korist “Doktora”. Inače, Pedrosina pobeda ostala je u senci pravog boks meča na stazi između Rosija i Markesa. Njih dvojica su prešli sve granice u tom okršaju, bilo je i nekoliko kontakata u borbi koja je izgledala kao da se dešava u poslednjem krugu trke. Evidentno je bilo i da su obojica spremni da žrtvuju trku zarad svojih ciljeva, a to se videlo i kada je Rosi usporio ispred Markesa, a mladi Španac udario u njega. Italijan ga je zbog toga odgurnuo i trka je bila gotova za Markesa (branioca titule), dok je “Doktor” nastavio dalje. Inače, Rosi je pre nekoliko dana optužio Markesa da se ponaša kao dete i da želi da Horhe Lorenco osvoji titulu i da ga je namerno usporavao u Australiji, a slično se desilo i samo nedelju dana kasnije.

Rosi je rekao da ga je Markes koštao desete titule posle incidenta koji su imali.

- Mark je na stazi pokazao ono što sam najavio na konferenciji za medije u četvrtak. Uspeo je i ja sam izgubio titulu. Nisam želeo da izleti, to nije bila moja namera, samo sam želeo da ga pomerim sa idealne linije jer mi je bilo dosta, a onda sam želeo da mu pomognem. Dotakli smo se, ali nije istina da sam ga šutnuo. On je svojim motorom dotakao moju nogu, koja je skliznula. Mislim da je ovo loš ishod za sve. Bilo bi lepo boriti se sa Lorencom, ali je Mark je odlučio da mora da reši stvar u njegovu korist – kazao je “Doktor” Rosi.

Markes je, očekivano, imao drugačije viđenje incidenta i istakao je da je Rosi izgubio kontrolu.

- Valentino je iznenadio sve svojim viđenjem moje pobede na Filip Ajlandu. Pretekli smo jedan drugoga nekoliko puta i vozili smo brzo jednom linijom. Kada me je prvi put pretekao, pokušao sam da ga pratim, ali sam video da sam brži. Pokušao sam da vozim svoju trku, pretekao sam ga i pokušao da napravim razliku. Međutim, nisam mogao da nađem pravi ritam kada je Valentino bio ispred, nije bio veoma brz, a ja sam mislio da mogu da budem još brži. Vidi se na snimku da ja skrećem, čujem Jamahu i pokušavam da se podignem. Ali, on je stajao uspravno i nisam očekivao da će me  gurnuti nogom i zakačiti moju prednju kočnicu, pa sam izgubio kontrolu nad prednjim krajem. Za mene nije bitno da li je to Valentino ili neki drugi vozač. Takav incident znači da je neko izgubio kontrolu. Borba ne sme da pređe granice do kojih smo mi već došli u trenutku kada jedan vozač šutne drugog - istakao je Markes.

S. R.

“Doktor” kažnjen

Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi zadržaće treće mesto u Velikoj nagradi Malezije, ali je dobio tri kaznena poena zbog incidenta s Markom Markesom. Pošto je već imao jedan negativni bod zbog incidenta s Horheom Lorencom u Mizanu, to znači da će na poslednjoj trci sezone, u Valensiji, Rosi startovati sa samog začelja.

U obrazloženju ovakve odluke, direkcija trke je navela da postoji krivica obojice vozača, da je evidentno da je Markes pokušavao da poremeti Rosijev ritam, ali nije prekršio pravila. S druge strane, Rosi je  reagovao na provokaciju i namerno je izazvao kontakt.

“Doktor” je podneo žalbu na kaznu direkcije trke i ona je odbijena.

Autor:
Pošaljite komentar