ЗНАТЕ ЛИ ЧЕМУ СЛУЖЕ БЕЛЕ НИТИ НА БАНАНАМА? Ево да ли смете да их једете и шта заправо садрже
Ако сте икада приметили танке беле нити које остају на банани након што је ољуштите, вероватно сте их аутоматски скинули и бацили. Али да ли сте се запитали чему заправо служе и да ли су јестиве?
Стручњаци откривају да ове нити, познате као флоеми (phloem bundles), играју важну улогу у развоју банане. Оне су део васкуларног система воћа и задужене су за транспорт хранљивих материја – воде, шећера и других есенцијалних састојака који су неопходни за правилан раст и сазревање плода.
Да ли су јестиве?
Добра вест је да су ове нити потпуно безопасне за јело и да садрже исте хранљиве вредности као и сама банана. У ствари, могу бити чак и богатије влакнима, што их чини корисним за варење. Међутим, многима њихова текстура не прија, па их аутоматски уклањају.
Треба ли их скидати?
Нема потребе да их уклањате ако вам не сметају, али ни њихово уклањање неће утицати на укус или квалитет банане. Стручњаци наводе да су флоеми само природни део воћа и немају негативан утицај на организам.
Хибридне банане без нити
С обзиром на то да многи људи сматрају ове нити неугодним, научници су развили **хибридне сорте банана** које их немају или их садрже у знатно мањој количини. Ове генетски модификоване врсте су популарне у комерцијалној производњи, али класичне сорте и даље доминирају тржиштем због свог препознатљивог укуса и природног узгоја.
Дакле, следећи пут када огулите банану, сетите се да ове мале нити нису само „сметња“, већ важан део воћа који доприноси његовом развоју – и који без проблема можете појести!