ВОЋЕ КОЈЕ НИЈЕ ЗА ОСОБЕ СА ДИЈАБЕТЕСОМ: Неке воћке треба „заборавити“ због брзог подизања нивоа шећера у крви
Човеку су потребни здрави угљени хидрати који се налазе у воћу како би помогли функцију мозга и црвених крвних зрнаца.
Воће је неопходна намирница у исхрани сваког човека, па и особа са дијабетосом јер садржи угљене хидрате које тело прерађује у шећере. Човеку су потребни здрави угљени хидрати који се налазе у воћу како би помогли функцију мозга и црвених крвних зрнаца. Иако воће садржи природне шећере, висок садржај влакана ипак балансира шећере.
– Влакна успоравају варење. То нам помаже да се дуже осећамо сити и спречава скокове шећера у крви. Осим тога, воће је препуно витамина, минерала, влакана и антиоксиданата који могу да помогну у смањењу ризика од рака и срчаних болести – истиче дијететичар Kate Patton sa Cleveland Clinic.
Не постоји воће које се сматра лошим. Али, неко воће има висок гликемијски индекс, што значи да може изазвати брз пораст шећера у крви и имати индексни број већи од 70. Особе са дијабетесом не морају да избегавају воће са високим гликемијским индексом, већ би требало да ограниче унос или то воће једу умерено, а пре свега:
• банане, посебно оне које су презреле
• грожђе
• ананас
• суво грожђе
• лубеница
• трешње
• манго.
Како суво и конзервирано воће делују на ниво глукозе
Нутриционисти и лекари саветују да прерађено воће попут пиреа од јабуке и конзервираног воћа није добро за људе са дијабетесом, јер има мање влакана и може да има додатог шећера, па стога може брже да повећава шећер у крви. Суво воће такође треба јести умерено и пазити на величину порције, а и бирати сушено воће без додатка шећера. На пример, две супене кашике сувог грожђа садрже онолико грама угљених хидрата колико и једна мала јабука. Такође, воћни сок има много концентрованих шећера без икаквих влакана, тако да може брзо да повећа ниво шећера у крви, упозоравају стручњаци за дијабетес и болести органа за варење и бубреге.
Воће може да се комбинује са извором протеина или масти
За особе са дијабетесом може да буде корисно да се држе једне порције воћа у исто време и да упарују воће са извором протеина или масти. На пример, комбиновање бобичастог воћа са грчким јогуртом или јабуке са кикирики бутером или другим путером од орашастих плодова може да помогне у контроли шећера у крви.
Воће је богат извор есенцијалних витамина, минерала и влакана и требало би да буде присутно у свакој исхрани. Међутим, људи који желе да ограниче унос угљених хидрата треба да обрате пажњу на величину порција воћа како не би унели превише угљених хидрата. Уколико се неко придржава исхране са ниским садржајем угљених хидрата, требало би да идентификује који су то угљени хидрати са мало хранљивих материја или су нездрави на друге начине и прво њих избаци из исхране.
Dnevnik.rs/eklinika.telegraf.rs