ПОЈЕДИТЕ ОВО НА КРАЈУ ДАНА И САГОРЕВАЋЕТЕ КАЛОРИЈЕ ДОК СПАВАТЕ Ево како то може да ради
Последњи оброк током дана може да игра велику улогу у губитку тежине и сагоревању калорија док спавате.
Иако је одржавање калоријског дефицита важно за губитак тежине, одабир праве вечере такође може довести до великих предности за ваш метаболизам и губитак тежине. Да бисмо разумели како исхрана може помоћи телу да настави са сагоревањем калорија након јела, морамо разумети термички ефекат хране.
„Овај термин се односи на енергију коју наша тела користе за обраду и метаболизам хране коју једемо. Неким хранљивим састојцима је потребно више енергије од других за варење, апсорпцију и метаболизам“, објашњава др Крис Мор.
Др. Марк Д. Хауб додаје: „Мишићи укључени у жвакање, јело и варење доводе до повећања и редистрибуције крвотока како би се извукли хранљиви састојци из хране.“
Не захтева сва храна исту количину енергије за варење. Протеини имају већи термички ефекат од масти и угљених хидрата, што значи да више убрзавају метаболизам.
„У суштини, неке од калорија у храни коју једете се конзумирају у процесу варења, апсорпције и метаболизма“, примећује др Мохр.
За вечеру је добро изабрати храну богату протеинима
Свака врста макронутријената захтева различите количине енергије за варење. Протеини изазивају већи термички ефекат хране (20-30% енергетског садржаја унесених протеина), у поређењу са угљеним хидратима (5-10%) и мастима (0-3%).
Дакле, за вечеру је добро изабрати храну богату протеинима, посебно посну, попут пилетине на роштиљу, у комбинацији са влакнастим поврћем попут броколија.
„Ова храна није само препуна хранљивих материја, већ има и висок термички ефекат, који може да убрза ваш метаболизам након јела“, каже др Мохр.
Истраживања подржавају идеју да храна богата протеинима има већи термички ефекат. Студија објављена у Јоурнал оф the Америцан College оф Нутритион открила је да је термички ефекат протеина већи него код масти и угљених хидрата.
„Ово повећање брзине метаболизма може допринети већем сагоревању калорија чак и у мировању“, каже др Мор.
Порција од 85 грама пилетине са роштиља садржи скоро 26 грама протеина и мање од 3 грама масти. Пилетина се сматра високопротеинском храном, што значи да 28 грама садржи најмање 7 грама протеина, према Националној медицинској библиотеци.
Броколи је једно од поврћа са највише влакана. Студија из 2024. објављена у часопису Фронтиерс ин Нутритион открила је да одрасли који су јели броколи једном или два пута недељно имају смањен ризик од смрти, кардиоваскуларних болести и рака.