ПЕРИОД СЛАВА ЈЕ У ТОКУ, КАКО САЧУВАТИ ЗДРАВЉЕ ПРОБАВЕ Пратите ове савете да вас трпеза не кошта надимања или горушице
Период слава је у току. И мада овај период године представља дане када се са радошћу окупљамо у кругу породице и блиских пријатеља, не изостаје ни јака, масна, калорична и презачињена храна, која чаша алкохола више па је традиционално ово период године када се људи обично и угоје.
Осим промена на скали ваге за мерење није реткост и да се поремете лабораторијски параметри у смислу повећања холестерола, триглицерида, шећера… Чести су проблеми и са жучном кесом и органима за варење, могу се појавити гасови, надимање, повишен крвни притисак.
Да би сте избегли ове здравствене непријатности најбоље је да се водите принципом умерености. Нутрициониста Ана Тодоровић наводи за Магазин да је у свему неопходна је мера. Препоручује и да никада не идете много гладни на славу, јер ћете јести више него што вам је потребно и што би вас иначе у редовним околностима заситило.
"Уколико идете на славу или можда чак две у току дана претходни оброци треба да буду мали и лагани. За доручак је препорука да попијете јогурт са малом интегралном кифлом, а за ручак се препоручује тањир чорбе и мала салата. Када се нађете за славском трпезом треба да се препустите уживању водећи рачуна о количинама и избору", саветује саговорница Политикиног Магазина.
Нутрициониста Ана Тодоровић(Фото Приватна архива)
А на славама класичан репертоар подразумева разна маштовита предјела, следе чорба, сарма и печење да би се све на крају завршило колачима или тортом. Подразумева се и чувена руска салата, пите, а зависно од дана, средом и петком славска трпеза може бити и посна. Риба на славској трпези се у већини случајева спрема у дубоком уљу тако да ни посна трпеза није нискокалорична, мада је свакако мање оптерећујућа за дигестивне органе у односу на мрсну.
"Било да је у питању мрсна или посна слава препорука је да се од свега узме по мало и са размацима како не било превише оптерећујуће за стомак и дигетсивни тракт. Наравно нешто треба и прескочити као што су хлеб, пите. Поједите једну сарму, то је довољно. Не треба да сипате од свега, определите се шта највише волите и од тога узмите мало. Салате, рецимо, које се сервирају су често доста слане и пуне уља или мајонеза, па и ту треба бити умерен", препоручује Тодоровић која истиче да када је алкохол у питању за ужитак је сасвим довољна чаша до две вина, чашица- две домаће ракијице. Сокове треба избегавати, а пити киселу или обичну воду пити у размацима између предјела и главног јела.
После славе, посебно ако претерате неопходна је дводневни детокс док се не успостави лакоћа варења. За доручак је најбоље припремити сок од грејпфрута, поморанџе, лимуна, јабуке, шаргарепе и цвекле са додатком кафене кашичице ђумбира у праху. Уместо детокс сока можете попити и 300 мл козије сурутке. За ужину се препоручује зелена јабука, ручак треба да буде само чорба од поврћа и можда кромпир печен у љусци. Следећа ужина би могла да буде печена бундева, а вечера не сме да буде после 20 часова и најбоље да буде само кефир и танко парче препеченог хлеба од пуног зрна.