ОВО ЈЕ 6 НАЈЗДРАВИЈИХ БИЉНИХ УЉА Маслиново уопште није на првом месту
Научници су спровели истраживање и открили која биљна уља највише смањују ризик од разних здравствених проблема.
Према њима, на листи се налази шест биљних уља. То су уља која се брзо сваре и повећавају апсорпцију витамина А, Д, Е и К: ланено, сусамово, маслиново и кокосово уље, уље репице и орахово уље.
Сва су богата антиоксидансима који смањују ризик од срчаних обољења, а у наставку их детаљније описујемо.
Ланено уље
Ланено уље је природни производ који се добија хладним пресовањем семена лана. Овај биљни производ је богат омега-3 масним киселинама, посебно алфа-линоленском киселином (АЛА), и садржи лигнане и влакна.
Ово уље побољшава здравље срца, има антиинфламаторна својства, може побољшати хидратацију и еластичност коже, благотворно делује на варење и јача имуни систем. Према неким доказима, такође може помоћи у регулисању хормона и ублажавању симптома менопаузе.
Сусамово уље
Сусамово уље се добија пресовањем семена сусама. Ово уље је познато по својој богатој ароми и хранљивим материјама, укључујући незасићене масне киселине, витамине и антиоксиданте. Има сличне здравствене предности као и ланено уље, али његова редовна конзумација може помоћи у снижавању крвног притиска због садржаја полинезасићених масних киселина и лигнана који делују као природни антихипертензиви.
Такође, сусамово уље се користи за „повлачење уља“ – испирање уста уљем, које може смањити број бактерија у устима, побољшати здравље десни и смањити лош задах.
Маслиново уље
Маслиново уље, посебно екстра девичанско маслиново уље, добија се хладним цеђењем плода маслине (Олеа еуропаеа). Ово уље је кључни састојак у медитеранској исхрани и познато је по бројним здравственим предностима. Здрав је за срце, има антиоксидативна својства и антиинфламаторно дејство; може побољшати когнитивне функције и смањити ризик од неуродегенеративних болести као што је Alchajmerova болест, захваљујући својим антиоксидативним и антиинфламаторним својствима.
Истраживања показују да маслиново уље такође може помоћи у регулисању телесне тежине. Његове здраве масти помажу у дужем осећају ситости и смањују преједање.
Кокосово уље
Кокосово уље, добијено пресовањем свежег или сушеног кокосовог меса, популаран је природни производ у кухињи и козметици. Ово уље је богато засићеним масним киселинама, посебно лауринском киселином, што му даје јединствена својства. Између осталог, кокосово уље има антимикробна својства, добро је за кожу и варење, позитивно утиче на имуни систем и повећава ниво енергије.
Уље уљане репице
Уље репице се добија из семена уљане репице. Ово уље је популарно због свог благог укуса и повољних нутритивних својстава. Промовише здравље срца, смањује упале у телу, доприноси здрављу мозга и коже, помаже у контроли телесне тежине и смањује ризик од дијабетеса.
Орахово уље
На крају, орахово уље се добија пресовањем ораха. Ово уље има богат, орашасти укус и користи се у кулинарству, козметици и здравственој заштити због својих хранљивих састојака. Као и претходно поменута уља, здраво је за срце, подржава здравље мозга, има антиинфламаторно дејство и садржи антиоксиданте попут витамина Е и полифенола који штите ћелије од оксидативног стреса и слободних радикала, смањујући ризик од хроничних болести.