ОВА ОМИЉЕНА ГРИЦКАЛИЦА ПОГОРШАВА ПОЈАВУ ПСОРИЈАЗЕ: Сви је једемо, А СТУДИЈА ПОКАЗАЛА ДА ЈЕ ОПАСНА
Већа је вероватноћа да ће људи чија исхрана садржи ултра-прерађену храну имати активне случајеве псоријазе, наводи се у најновијем допису истраживача.
Према новом истраживању, ултра-прерађена храна снажно је повезана са избијањем псоријазе.
Ново истраживање повезује ултра-прерађену храну са псоријазом
Извештај научника, који се ослања на податке о исхрани и симптоме псоријазе које су учесници истраживања сами пријавили, показао је да је висока потрошња ултра-прерађене хране (УПФ) у тесној повезаности са активним случајевима псоријазе.
Истраживачи су извели своје закључке из студије пресека података из кохортне студије NutriNet-Santé спроведене између 2021. и 2022. године у Француској. У студији је било 18.528 учесника, старости 62–70 година. Од тога, 74 одсто биле су жене, а 26 процената мушкарци.
Након што су аутори извештаја прилагодили своја открића узимајући у обзир факторе као што су индекс телесне масе (БМИ), старост, конзумирање алкохола и коморбидитети, веза између УПФ и активне псоријазе остала је јака у самопроцењивању.
У истраживачком извештају наводи се да није примећена повезаност са УПФ код учесника чије су дијагнозе потврдили дерматолози.
Подаци указују на то, кажу аутори, да УПФ доприноси про-инфламаторном ефекту који погоршава псоријазу, одвојен од претходно документованог сличног ефекта високог БМИ.
Eklinika.telegraf.rs